Druk enter om te zoeken

May 29 2024

100.000 bomen en een bos van draad

Sara Vrugt

 

Tijdens de Kunstenaars Maand lichten we het uit van verschillende kunstenaars, waaronder het bijzondere werk van Sara Vrugt: 100.000 bomen en een bos van draad.

Kom verdwalen in een bos van alle seizoenen vol jonge scheuten, volwassen bomen en stervende stronken. Luister naar de vogels, voel de wind en ruik het mos. Je zintuigen worden aangesproken en herinneringen komen vanzelf bovendrijven.

Textielkunstenaar Sara Vrugt startte dit borduurproject vanuit haar zorgen om het klimaat. Zich realiserend dat zij in haar eentje weinig kan betekenen, zette ze haar gevoel van machteloosheid om in een groots community-kunstwerk. Ze wil niet alleen mensen met andere ogen naar de natuur laten kijken, maar hen ook deelgenoot maken van het maakproces: ‘Ik wil gezamenlijk iets creëren dat een boodschap overbrengt over de wereld waarin we leven. Mijn projecten een vorm van craftivism, actievoeren middels kunst, niet door met een vinger te wijzen maar met optimisme en een knipoog.’

Een jaar lang heeft Vrugt met meer dan duizend vrijwilligers aan dit bos geborduurd. Iedere steek vertegenwoordigt een verhaal: dit is letterlijk te zien in de geschreven boomwortels.

Het doek is dertig meter breed en opgehangen in een spiraalvorm. De bezoeker dompelt zich onder in een gelaagde ruimte, waarin alle seizoenen en groeistadia van een bos vertegenwoordigd zijn.

Het bos is gemaakt van katoen, een vergankelijk materiaal. Extra bijzonder zijn de zaden die in het kunstwerk verwerkt worden. Wanneer het bos in 2024 zijn eindlocatie heeft bereikt in de tuinen van Museum Belvédère in Heerenveen zal het doek vergaan en door de ontkiemende zaden veranderen in een nieuw bos – ditmaal bestaand uit echte bomen.

Meer lezen over het bomen project? Dat kan via deze website. Blijf op de hoogte van het project via Facebook of volg Sara via Facebook en Instagram.