
Lezer schrijft kM, naar aanleiding van van Itten.
Maarten Welbergen
De discussie over kleur roept bij mij een belangrijk moment op uit het verleden, wat betreft de helderheid van kleur. Dikwijls wordt er voornamelijk gesproken over de 'chemische' kleuren en de kleurencirkel van Itten is daar ook een typisch voorbeeld van. Die kleurencirkel is mij inziens een grove versimpeling van wat er werkelijk gebeurd voor het oog. Wolfgang von Goethe in de vroeg 19de eeuw, maar vooral Eugène Chevreul in de late 19de eeuw hebben door middel van grondig onderzoek naar kleur en kleurhelderheid ontdekt, dat de helderheid van kleur vooral ontstaat in de retina van het oog. De ontdekking van het fenomenen simultaan-contrasten en 'nabeelden' waar Goethe in zijn 'Farbenlehre' veel aandacht aan besteedt, heeft de kijk op kleur en kleurhelderheid grondig veranderd. Vooral Chevreul tijdens zijn onderzoek in het 'Gobelin-instituut' in Parijs, heeft baanbrekend werk verricht voor o.a. de 'ververs' en wevers in dit instituut, maar vooral heeft hij een revolutie ontketend in de late negentiende eeuwse kunst vanaf het Franse impressionisme. Zijn boek 'De la Loi du contraste simultané des couleurs...' waarin hij uitgebreid zijn onderzoek over dit onderwerp heeft beschreven, had een diepgaande invloed op de kunststroming van o.a. het 'Luminisme'. Ook geeft Chevreul in zijn boek vele voorbeelden van kleurencirkels, bestaande uit 72 kleurtinten, in verschillende 'toonaarden'. M.I. zou dit standaardwerk, met de vele voorbeelden, een standaard moeten worden op kunstacademies en zou Itten moeten verhuizen naar het basisonderwijs.
https://www.mwelbergen.nl
Selma Dronkers
Heel lang geleden besloot ik eens een paar jaar lang met alleen de kleuren van Goethe te schilderen. Dit heeft mijn begrip van kleur mengen een enorme boost gegeven.
Ik zou iedereen aanraden op z’n minst een tijd met de twee cirkels - Goethe en Itten apart van elkaar - te werken. Heel belangrijk is het weten welke pigmenten de kleuren bevatten, en met welk merk je schildert omdat dit ook verschillende resultaten oplevert.
selmadronkers.nl
Else van der Sloot, Art & Else
Op de opleiding kregen wij inderdaad de kleurencirkel van Itten als
leidraad voor joe met kleuren om te gaan. In de praktijk voldeed dit echter vaak niet echt, ook vanwege de "aard" van sommige primaire kleuren. Ik heb zelf erg veel gehad en nog steeds aan de kleurenleer van Micheal Wilcox. (boek: "blauw met geel is geen groen" van Michael Wilcox) Hij werkt met: een koud geel als bijvoorbeeld citroengeel, een warmgeel zoals cadmium, geel; een warm rood als cadmiumrood, een koud rood zoals Karmijn of Kraplakrood; een warm blauw als ultramarijn blauw, en een koud blauw als cerulean of kobaltblauw. Deze kleuren vormen dan ook de basis van mijn eigen palet, alsook van mijn studenten. In de praktijk vind ik Wilcox veel duidelijker en prettiger werken dan Itten. De laatste 30 jaar werk ik hier dus het liefst mee, in zowel alle
technieken zoals bijvoorbeeld acryl, olie, aquarel, pastel, kleurpotlood etc.etc.
www.artenelse.nl
In de Vishal, Haarlem: Color / No Color
Het gebruik van kleur vormt de rode draad in deze tentoonstelling. We zien wandobjecten, drukkunst, installatie, sculptuur, licht en film.
Wat doet kleur en wat gebeurt er in een kunstwerk waar kleur bewust wordt weggelaten? Maken de deelnemende kunstenaars hierin principiële afwegingen? Is het gebaseerd op spontane actie of vanzelfsprekend binnen het oeuvre? Welke persoonlijke spelregels passen zij toe in het maakproces?
Met werk van:
Marcel Prins – WIT
Federico Murgia - GEKLEURD LICHT
Monique Kwist - KLEUR VAN MATERIAAL
Mirjam Berloth - KLEUREN VINDEN
Oscar Lourens – GRIJS
Wilma Vissers – CONTRASTRIJKE KLEUREN
t/m 16 februari 2025