Druk enter om te zoeken

July 18 2024

Categorieën: Kunstenaars Maand

Tags:

Counting Crows, olieverf op doek, 100 x 120 cm, 2023. Met dank aan Floris Verster

Tijdens de Kunstenaars Maand lichten we verschillende indrukwekkende werken uit, waaronder het werk van Erica Scheper. Aan kM vertelt zij hoe de serie Ansichten tot stand is gekomen en welke materialen zij hiervoor heeft gebruikt.

“De schilderijen uit deze serie beginnen met een idee, waarna ik op zoek ga naar ansichtkaarten van kunstwerken waarmee ik het gewenste verhaal kan vertellen. Soms is het bestaande kunstwerk zélf het startpunt.

In dit geval was ik gevraagd door directeur Han Steenbruggen van Museum Belvédère of ik werk voor de tentoonstelling ‘Als de Dood’ wilde maken. Er is veel gemaakt rondom de dood en een aantal werken schoot mij direct te binnen. Ik ben me verder gaan verdiepen in het thema, op zoek naar meer passende kunstwerken, om een ruime keuze te hebben voor het uiteindelijke werk. Ik stel een schilderij samen als een collage: ik schuif met de ansichten, maak verschillende combinaties, voeg zaken toe zoals een stopcontact of een lambrisering, en stem voor- achtergrond op elkaar af.

Als achtergrond kies ik vaak voor een behang met patronen. Ik houd van het ritme, de herhaling, en de patronen verbinden de verschillende elementen in het schilderij op een prettige manier. Ik schilder ze meestal met behulp van stempels of sjablonen. Deze koop ik of laat ik maken, met vintage behang als uitgangspunt.

Het gebruik van een sjabloon is slechts het begin, het dient als basis. Ik schilder altijd in meerdere lagen.

Ik schilder zowel op doek als op paneel en gebruik vooral olieverf; soms begin ik in acrylverf. Ik werk net zolang door tot verfhuid, overgangen en de diepte van de kleuren me bevalt. De compositie ligt bij voorbaat redelijk vast, maar verder kan er van alles gebeuren. Soms maak ik gebruik van het reliëf dat ontstaat door het sjabloon. Ik begin met bepaalde kleuren en gaandeweg het schilderij wijzigt dit. Soms subtiel, soms rigoureus. Als de gekozen kleur gewoon niet werkt dan gooi ik het om. Uiteindelijk komt het altijd goed.”

Dit werk is nu te zien in Museum Belvédère tijdens de tentoonstelling ‘Als de Dood’ t/m 11-06-2023. Meer weten over het werk van Erica Scheper? Bekijk haar website of volg haar op Instagram en Facebook.