Druk enter om te zoeken

July 18 2024

Categorieën: Kunstenaars Maand

Tags:

Tijdens de Kunstenaars Maand lichten we bijzonder werk uit, waaronder het werk van Nick Ervinck: AGRIEBORZ. 

Voor AGRIEBORZ gebruikte Nick afbeeldingen van menselijke organen die hij vond in medische handleidingen als constructiemateriaal om een ​​organische vorm te creëren, een ‘op hol geslagen’ strottenhoofd. Hoewel het denkbeeldig is, lijkt AGRIEBORZ wel realistisch vanwege de visuele verbinding met menselijke organen, spieren, zenuwen, etc.

Elke samenhangende organisatie of structuur ontbreekt echter. Het beeld wordt ongrijpbaar, zwevend in een virtuele, potentiële of sciencefictionwereld.

AGRIEBORZ werd voor het eerst getoond als onderdeel van de tentoonstelling ‘Parallellepipida – between art & science’ in Museum M, Leuven (B) als 2D op een schaal van 7 x 8 meter.

Daarna realiseerde Ervinck AGRIEBORZ als een 3D-print. AGRIEBORZ liet zich grotendeels inspireren door de gesprekken die Nick Ervinck had met twee professoren aan de KU Leuven: Pierre Delaere, een professor die onderzoek doet naar het strottenhoofd, en Koen van Laere, wiens onderzoek zich situeert in neurologie en nucleaire geneeskunde. Deze kruisbestuiving inspireerde het beeld van een perfect symmetrische cyborgfiguur.

Een sculptuur als AGRIEBORZ wijst niet alleen op de groeiende tendens om technologie in het menselijk lichaam te integreren, maar speelt ook met de intrigerende mogelijkheid om levend weefsel als technologisch materiaal te gebruiken. Vandaag zijn we in staat om replica’s van menselijke botten te maken op basis van 3D-modellen van CAT-scans. Bioprinting, een nieuwe technologie voor het printen van organen, zal verder worden ontwikkeld en gecommercialiseerd. Ervinck werkt nauw parallel met de wetenschap en is in staat nieuwe realiteiten te ontwikkelen die op hun beurt wetenschappers kunnen inspireren.

Meer lezen over Nick Ervinck zijn werk? In kM #90 lees je een artikel over zijn monumentale werk. Bekijk hier zijn website.