Druk enter om te zoeken

July 18 2024

Door de mand gevallen V

Door de mand gevallen V

Categorieën: Kunstenaars Maand

Tags:

Afmetingen: 23 x 9 x 8 cm. Gebruikt materiaal: glas, koper, hout 2022

Tijdens de Kunstenaars Maand lichten we verschillende indrukwekkende werken uit, waaronder het werk van Kira Fröse. Aan kM vertelt zij hoe het kunstwerk: Door de mand gevallen V, tot stand is gekomen en welke materialen zij hiervoor heeft gebruikt.

“Visueel gaat mijn werk over tactiliteit en zintuiglijkheid. Wanneer je mijn werk ziet, wil ik dat je de behoefte voelt om het aan te raken. Je moet het bijna kunnen ruiken en er een smaak bij verzinnen.”

Mijn werk is intiem en ambachtelijk en is een samenkomst van humor en materialiteit in de context van het alledaagse.

In 2021 kreeg Kira subsidie van CBK Rotterdam om samen met glasblazer James Carcass een serie glaswerken in Hongarije te maken, waaruit onder andere het werk ‘Door de mand gevallen V’ is ontstaan. De combinatie van het bekende (gevonden voorwerp), met het onbekende (haar eigen toevoeging aan het voorwerp) intrigeerde haar.

Glas combineren met gevonden voorwerpen is nogal lastig. Er is weinig materiaal, wat met heet glas te combineren is zonder te scheuren tijdens het afkoelen (glas krimpt). Daarom heeft Kira ervoor gekozen om voor dit werk het voorwerp zelf te maken. Ze heeft kleine koperen mandjes gevormd, die over een plank heen geschoven kunnen worden. “We hebben gebroken stukken gekleurd glas toegevoegd aan de basis van de glasmassa en deze vervolgens in het mandje gegoten.” Alles draait om timing. Wanneer het glas nog te heet is, vloeit het volledig door de mand, is het glas niet meer heet genoeg, blijft het in de mand zitten en vormt het glas geen druppels.

“‘Door de mand gevallen V’ is dus geen werk wat op de traditionele manier ‘geblazen’ is, het is een naïef maar toch succesvol experiment wat mij erin bevestigd om af en toe op een wat naïeve, speelse manier naar de mogelijkheden binnen mijn werk te kijken.”

Bekijk meer van Kira Frose haar werk via deze webiste.