Druk enter om te zoeken

July 18 2024

Categorieën: Kunstenaars Maand

Tags:

Tijdens de Kunstenaars Maand lichten we verschillende indrukwekkende werken uit, waaronder het werk van Carolein Smit: Hercules. Aan kM vertelt zij hoe dit werk tot stand is gekomen en welke materialen zij hiervoor heeft gebruikt.

Het indrukwekkende beeld: Hercules is 161 cm hoog, 49 cm breed en 45 cm diep. Uitgevoerd in keramiek met glazuren en lusters. Carolein gebruikte hiervoor witbakkende klei van Goerg & Schneider 264 (heel kleine chamotte), gestookt tot aardewerk temperatuur. De glazuren zijn van alle merken door elkaar: Duncan, Botz, Terra, Mayco en Chrysanthos. Haar ervaring is dat dit geen verschil maakt.

Ik gebruik de ready-made kwastglazuren omdat ik geen opleiding heb gevolgd tot keramist, ik ben erin gerold door een werkperiode bij het EKWC in 1996.

Het beeld is in twee delen gemaakt, omdat de ovens waarmee ze werkt niet zo groot zijn dat ze deze hoogte aankunnen. De beelden die Carolein maakt zijn altijd hol opgebouwd, met stroken klei van 1,5 cm dik. Vaak zijn kleine onderdeeltjes zoals de takjes bij zijn voeten allemaal eerst los gemaakt, gebakken en geglazuurd en dan in de glazuurstook aan elkaar gebakken. De body-tattoo van Hercules is in relief gemaakt en ingewassen met onderglazuren, daarna voorzien van een laag transparant.

Het weer goed laten passen van de beide delen is soms een flinke klus, de beelden zijn complex en vervormen toch vaak iets in het stoken dus er komt flink wat slijpwerk aan te pas. Maar als het dan staat, is het ook bijna niet te zien.

Meer zien van Carolein haar werk of interesse in dit werk specifiek? Bekijk hier haar website of neem contact op met Gallerie Fontana.