Druk enter om te zoeken

July 18 2024

Het werk van

Het werk van

Categorieën: Kunstenaars Maand

Tags:

Sundown Coast, 2023

Tijdens de Kunstenaars Maand lichten we verschillende indrukwekkende werken uit, waaronder het werk van Anke Roder. Aan kM vertelt zij hoe haar werk tot stand komt en welke materialen zij gebruikt.

“Als schilder heb ik me altijd aangetrokken gevoeld tot verftechnieken die een zeker ambacht vereisen. In mijn beginjaren werkte ik veel met zelfgemaakte verfsoorten als tempera en olieverf. Toen ik enkele jaren na mijn afstuderen meer verfonderzoeken deed, ontdekte ik encaustiek, een van de oudste technieken.

Ik verwarm bijenwas au bain-marie tot vloeibaar en voeg pigmenten toe om de kleuren te verkrijgen die ik in een werk nodig heb.

Met deze verf werk ik inmiddels al zo’n dertig jaar en nog altijd ontdek ik nieuwe mogelijkheden maar zeker ook beperkingen. Niet elk pigment is geschikt om te verwarmen, de kleur kan echt significant anders worden en de verhoudingen om bepaalde kleurgradaties te mengen liggen per pigmentsoort anders. Het is een subtiel en verfijnd proces. Doordat bijenwas een beetje transparant is, lijken de kleurlagen van binnenuit licht te geven.

In mijn landschappen combineer ik deze schilderwijze met olieverf, die ik pasteus en meer vanuit een groot gebaar gebruik. Met deze techniek ontstaan weer heel andere mogelijkheden om verf en kleur te gebruiken om uitdrukking te geven aan onbegrensde ruimte. Daarbij is het voor mij belangrijk dat in de wisselwerking tussen de twee materialen een verbinding ontstaat, zodat de horizon geen scheidingslijn is maar juist een atmosferische gelaagdheid verbeeldt.”

Meer weten over Anke haar werk? 

Bekijk Anke Roder haar website of volg haar op Instagram en Facebook. Beschikbare werken zijn te vinden via: Gallery Viewer Anke Roder.