Druk enter om te zoeken

July 18 2024

Het werk van

Het werk van

Categorieën: Kunstenaars Maand

Tags:

Part of the solution, afmeting: 8 x 7 x 6 cm, zeefdruk, fritpoeders op glas (gefused in 23 lagen)

 

Tijdens de Kunstenaars Maand lichten we een aantal bijzondere werken uit, waaronder het werk van Marieke Peters. Zij vertelt kM hoe haar werk tot stand komt en wat voor materialen zij gebruikt.

Ik maak objecten van overlappende lagen gefused glas waarin fotografie, zeefdruk en schilderen samenkomen.

Elke laag heeft een functie in het werk. Vaak gefused tot blok maar ook als wandobject in losse lagen. Marieke is gefascineerd door de mens en haar veerkracht. Hoe een mens, met alles wat zich voor doet in een leven, zich voortbeweegt. De natuur als metafoor is daarbij een belangrijk onderdeel.

Voor het maken van een glasblok begint ze met het bewerken van fotografische beeld zodat ze deze kan gebruiken voor zeefdruk.

 

Ik snijd het glas, waarna ik de fotografische afbeeldingen op het glas zeefdruk. Vervolgens beschilder ik de glasplaatjes met zeefdrukinkt en water. Het glas gaat dan de oven in.

Voor de kleuren poedert Marieke de fritpoeders (gekleurde glaspoeders) op andere glasplaatjes om deze vervolgens in te branden in de oven. Eenmaal afgekoeld maakt ze een compositie met de verschillende ingebrande technieken op elkaar (soms 35 lagen). “Dan ga ik spelen met diepte in beeld en kleur.”

Deze stapel glasplaatjes gaat vervolgens in een mal in de oven, om uiteindelijk alle lagen samen te smelten (glasfusen). Marieke gebruikt voor het zeefdrukken de glasinkt van Color Line. Deze inkt kan tegen de hoge temperaturen van het glasfusen. Voor het schilderen gebruikt ze dezelfde inkt, maar dan verdund. De kleurschakeringen in het glas maakt ze met fritpoeders van Bullseye. De kleuren poedert Marieke in verschillende transparante lagen op elkaar. Door het samensmelten van de lagen ontstaat een droomachtige wereld van kleur, afbeeldingen en luchtbellen.

Meer zien van Marieke haar werk? Bekijk hier haar website en webshop.