Druk enter om te zoeken

July 18 2024

Lichen Time

Categorieën: Kunstenaars Maand

Tags:

Tijdens de Kunstenaars Maand lichten we bijzonder werk uit, waaronder het werk van Lizan Freijsen: Lichen Time. 

Lizan Freijsen (Rotterdam) laat zich inspireren door vormen van verval in onze dagelijkse omgeving. Tijd zichtbaar maken en teruglezen in cyclische processen is een levenslange fascinatie. In het hectische tempo van het dagelijkse leven transformeert Freijsen langzame, organische groeiprocessen tot momenten van reflectie. Freijsen ziet verbeelding, mogelijkheden en schoonheid in korstmossen op de kade en scheuren in stenen muren. Deze momenten van tijdloze inspiratie, ook wel “Kairos-tijd” genoemd, zijn aanwezig in de chronologie van de dag en worden vertaald in een reeks unieke kunstwerken.

Lizan Freijsen produceert handgetufte tapijten, pasteltekeningen en mosmuurbehang om interieurs zachtheid en betekenis te geven. Freijsen studeerde aan de Jan van Eyck academie, Maastricht (1989) en voltooide de Master Design Research aan WDKA, Rotterdam (2017) met de publicatie “The Living Surface, an alternative biology book on stains”. (Te krijgen via Lizan Freijsen, ontwerp door Renate Boere)

Naast haar creatieve praktijk is Lizan Freijsen tot op heden, ruim twintig jaar docent op de Autonome Afdeling van de Willem De Kooning Academie in Rotterdam.

De praktijk van Lizan Freijsen gaat over transformatie van materialiteit. Verval, slijtage en groei worden vertaald in unieke handgetufte tapijten voor de vloer, hoek en muur. De ontwerpen zijn onder meer gebaseerd op de rijke ontwerptaal van korstmossen en schimmels, waarbij het thema “tijd” centraal staat.

 

Ik visualiseer mijn zorg voor de wereld waarin we leven door middel van site-specific installaties met fotografie, keramiek, tuftwerken en tekeningen.

‘In deze tijd van reflectie wil ik pleiten voor vertraging, reflectie en gelaagdheid. De behoefte aan verandering is urgenter en sterker dan ooit. Waar zachtheid het meest nodig is, kan mijn werk een rol spelen, in zorginstellingen, kenniscentra, laboratoria en in politieke gebouwen. Waardering voor cyclische processen, het streven naar behoud van biodiversiteit zijn aanleiding voor deze unieke monumentale carpetten. Met mijn werk wil ik bijdragen aan een groeiend inzicht, de bewustwording vergroten wat mogelijk resulteerd in een gezonder klimaat. ’

Bekijk hier de video over dit fascinerende werk. Je kan meer zien van Lizan haar projecten via deze site. In contact komen met Lizan? Klik hier.