Druk enter om te zoeken

July 18 2024

Categorieën: Kunstenaars Maand

Tags:

Tijdens de Kunstenaars Maand lichten we verschillende indrukwekkende werken uit, waaronder het werk van Leon de Bruijne. Hij vertelt kM over hoe “Quick Sand” tot stand is gekomen en welke materialen hij hiervoor heeft gebruikt. 

“De eerste aanzet tot deze bewegende installatie was het idee om het geluid van een aanschuivende stoel te reproduceren en te versterken. Daartoe maakte ik een mechaniekje dat een stoel over een grote klankkast heen en weer trok. Het experiment belandde in de ijskast, maar ik wilde wel verder met de handeling van het aanschuiven.

Door mijn eerdere bewegende installaties was ik geïnteresseerd geraakt in het fenomeen erosie. Behalve in de natuur is dit proces ook in de mensgemaakte wereld te zien, al spreek je dan van slijtage. Denk aan uitgesleten traptreden. Het leek me mooi om een dergelijk slijtageproces, dat soms een mensenleven kan duren, binnen afzienbare tijd zichtbaar te maken.

Ik besloot een machine te maken waarbij de vloer, de ondergrond, als het ware onder een stoel door glijdt, waardoor die in een continue toestand van aanschuiven terecht zou komen. Om het slijtageproces te versnellen wilde ik de ondergrond van schuurpapier maken.

Op Marktplaats vond ik een oude transportband, die ik ombouwde tot een grote schuurmachine. De schuurbanden, die meer dan zes meter lang moesten zijn, bestelde ik bij een bedrijf in Winterswijk dat ze op elke gewenste maat kan maken. Om het erosieproces verder te versnellen maakte ik de eerste serie stoelen van een heel lichte houtsoort: abachi. Een tweede serie maakte ik van tulpenhout, dat iets zwaarder is, maar in tegenstelling tot abachi wél een Europese houtsoort is. De snelheid van de schuurband kan een beetje beïnvloed worden met hulp van een frequentieregelaar die de elektromotor aanstuurt.” – Leon de Bruijne 

Bekijk de video van de installatie via deze link. Interesse in Leon zijn werk? Neem hier contact met hem op.