Druk enter om te zoeken

July 18 2024

kM 127 Koppels

kM 127 Koppels

Categorieën: Magazine

Tags:

REDACTIONEEL

Goed nieuws: het abonneebestand van kM stijgt gestaag. Veel dank aan onze auteurs en de speciale kM-ambassadeurs: Silvia B, David Bade, Leon Debruijne, Emmy Bergsma, Maze de Boer, Annemarie Busschers, Jessica van Deursen, Nick Ervinck, Lizan Freijsen, Kira Froese, Scarlet Hooft Graafland, Saskia Griepink, Claudy Jongstra, Katinka Lampe, Gabriel Lester, Sabine Liedtke, Marieke Peters, Anke Roder, Erica Scheper, Carolein Smit, Berend Strik, Rob Voerman, Sara Vrugt, Dré Wapenaar en Julia Woning.

kM 127 gaat over koppels. Legendarische ‘koppels’ zoals Ilya en Emilia Kabakov, Ulay en Marina Abramovic, Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen, Gilbert & George hebben de kunstgeschiedenis beïnvloed. En actueel: het Scandinavische duo Elmgreen & Dragset (tot 1/4/24 in Centre Pompidou Metz) geeft met absurdistische installaties commentaar op de hedendaagse maatschappij.

Een kunstenaarsfamilie of hechte samenwerking tussen verschillende disciplines reken ik eveneens tot ‘koppel’. De ander is niet alleen inhoudelijk, financieel of promotioneel betrokken, maar is te beschouwen als mede ondersteunend materiaal en technisch gereedschap in het maakproces. Het is het befaamde synergie aspect: één en één is drie. En levert dan de optelsom van drie instituten gevestigd in het Ateliergebouw, vijftien jaar na de feestelijke opening, vier op? In hoeverre inspireren en beïnvloeden Paul Nassenstein en Jef, zijn vader, elkaar? De herplaatsing van een monumentaal werk van Pierre van Soest toont de innige band tussen kunstenaar en architect. Een individuele signatuur is bij de duo’s Heringa/Van Kalsbeek en Lancel/Maat geen issue. Bij Martin en Inge Riebeek en bij de Space Cowboys ook niet, maar in hun maakproces worden wel verschillende kwaliteiten onderscheiden.

Jeroen van Westen en Anne Ausloos vullen elkaar perfect aan, maar hebben tegelijk een eigen beroepspraktijk. Arja Hop en Peter Svenson documenteren samen de kleurenrijkdom van planten. Janne Schipper en Andreas Sahl Andersen laten ruimte voor de ontwikkeling van eigen werk. Laurent Sozzani en Eneida Parreira restaureren regelmatig samen aan hetzelfde schilderij. Muntean/Rosenblum werken intensief samen in de uitvoering van hun schilderijen en installaties. Zij hebben als derde persoon een eigen handschrift gecreëerd.

In deze kM worden de vele aspecten van het benutten van kennis en materiaal-technische vaardigheden van de ander toegelicht. 1+1=3. Laat de artikelen in kM u ook meer opleveren.

HARALD SCHOLE | Hoofdredacteur kM

Wilt u het nummer bestellen of cadeau geven? Klik hier

bijschrift

note

bijschrift