Druk enter om te zoeken

July 19 2024

kM 128 Licht en Donker

kM 128 Licht en Donker

Categorieën: Magazine

Tags:

kM #128 start met ‘Het Duister van Zwart’ door kunstenaar en kleurenexpert Marianne Roodenburg over zwart en zwarte pigmenten. Op de cover prijkt Descent into Limbo van Anish Kapoor te zien in de collectie-opstelling van De Pont Museum. De materie ontstijgt de materialiteit.

Arno Kramer portretteert Agatha Amée, Rosemin Hendriks en Renie Spoelstra, drie kunstenaars die elk op een heel eigen manier met houtskool werken. Cornel Bierens sprak met Sandra Kruisbrink over haar door landschappen geïnspireerde tekeningen, IJsland, en het verlangen naar wit en stilte. Sanneke Stigter beschrijft hoe in twee interviews met Nicolas Pope een verschillende mening naar voren komt over een harsbloedend witgeschilderd oppervlak van één van zijn sculpturen, nu opgesteld in de Art & Project tentoonstelling in het Kröller-­ Müller Museum.

Aan het tussengebied – grijs – besteden Santje Pander en Mariël Polman van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed aandacht in hun artikel over het herstel naar het oorspronkelijke kleurenpalet van de Rietveld Academie.

Bespiegelingen over licht en donker in hun werk komen van de kunstenaars Ellert Haitjema, Chika Ito, Yvonne Metzemaekers, Herman Mulder, Emily van Olden & Lotte Lara Schöder en Robin Phoenix Whitehouse.

Monika Auch belicht drie kunstenaars die deelnamen aan het boekenproject ‘The sweet murmer of leaves’, AGA LAB 65 jaar. Peter Vink’s lichtsculptuur is een baken in een Haagse woonwijk. Harald Schole geeft aan wat er bij zo’n opdracht allemaal komt kijken. Over de scenografie van M\\W doet Erik Luermans verslag. Sociale ongelijkheid en maatschappelijke uitsluiting is een terugkerend thema bij de Indiase kunstenaar Amol K Patil. Edith Rijnja zag zijn werk op Documenta 15 en de Rijksakademie en sprak hem. Rein Jelle Terpstra heeft als fotograaf een scherpe blik, Steven Humblet beschrijft zijn ontdekkingen. Oud redactielid en fotograaf Willem Vermaase geeft een toelichting op de analoge fotografie en maakt ons attent op het Britse fotografengeslacht de Gibsons. Doet u een materiaaltechnische ontdekking? Geef het s.v.p. door aan de redactie.

HARALD SCHOLE – Hoofdredacteur kM

Wil je dit nummer bestellen? Dat kan via Tijd voor Tijdschriften!

bijschrift

note

bijschrift