Druk enter om te zoeken

May 29 2024
cover van nummer 129 van kM magazine

kM 129 Lichaam

kM 129 Lichaam

Categorieën: Magazine

Tags:

kM 129 met als onderwerp lichaam kijkt over de grenzen van de beeldende kunst. Waar houdt beeldende kunst op en begint theater?

kM 129 met als onderwerp lichaam kijkt over de grenzen van de beeldende kunst. Waar houdt beeldende kunst op en begint theater? Het Stedelijk Museum schrijft in haar nieuwsbrief over de overzichtstentoonstelling van Marina Abramović: ‘Het bijwonen van een performance kan zowel intiem als confronterend zijn.’ Het wekt bij mij verwondering op. Zijn beide aspecten niet inherent aan de kunst? Het kan een teleurstelling opleveren wanneer de aangekondigde intimiteit niet wordt gevonden of wanneer de confrontatie uitblijft. Ga in alle vrijheid kijken. Marina Abramović is een icoon. De tentoonstelling was voor Berend Strik aanleiding om contact met de kM-redactie op te nemen. Het leidde tot dit nummer. In een inleidend essay beschrijft hij werk van enkele kunstenaars die hij heeft ontmoet of waar hij bevriend mee is en van wie het werk tevens een bron van inspiratie voor hem werd.

 

Verder in dit nummer: Is het mogelijk om vrede te schilderen? Cornel Bierens vraagt Ronald Ophuis naar zijn verbeelding van het lichaam.

Een onderzoek naar schoonheid en verval, zo kun je het werk van L.A. Raeven het beste samenvatten. Erik Luermans beschrijft hoe het duo schepsels creëert aan de hand van hun eigen lichaam.

Welke kleuren spelen een rol onder de verfhuid? Schilderijenrestaurator Marya Albrecht onderzocht het en ontdekte verrassende grondlagen.

Is Frans Hals de schilder of zijn de penseelstreken toch van Pieter Codde? Nieuw onderzoek door Annelies van Loon en Nouchka de Keyser biedt inzicht.

Buhlebezwe Siwani’s reflectie over de wereld zien we terug in haar sculpturen uit preem (zeep). Edith Rijnja interviewde haar.

Musée du Quai Branly – Jacques Chirac in Parijs toont t/m 10/11/2024 een solotentoonstelling van Myriam Minhindou. Voor Mihindou staat het lichaam voor de hele mensheid. Daphne Pappers sprak haar.

Het interview met sieradenmaker Chequita Nahar en een verslag van een workshop gelliplate in Diepenheim komt van onze redacteur Monika Auch.

Monica de Ruiter sprak met Florien Bennema over de relatie tussen beeldende kunst en dans.

Tenslotte zocht ondergetekende Peter Baren op die ook de openbare ruimte gebruikt voor zijn politiek getinte performances.

 

HARALD SCHOLE Hoofdredacteur kM

 

kM 130 gaat over papier. kM werkt samen met Museum Rijswijk waar van 23.06.24 t/m 17.11.24 de Papier Biënnale 2024 Animal Farm plaatsvindt.

bijschrift

note

bijschrift