Druk enter om te zoeken

June 15 2024
Edith wacht even buiten, binnen Sanneke, Monika en Harald op bezoek bij Virtùmedia.

Categorieën: Harald Schole, kM 121, Magazine, Voorwoord, en Vormgeving

Tags: boekdrukken, kunstenaarsboeken, en Overname

Virtùmedia neemt 1 april kM Magazine over van uitgeverij MarcelisDeKave!

De redactie van kM slaakt een zucht van verlichting. Als vaste abonnee weet u via de mailberichten van MarcelisDekave dat het voortbestaan van het blad na 30 jaar aan een zijden draadje hing. Wij hebben een nieuwe uitgever gevonden, de overname is door Pepijn Dobbelaer van Virtùmedia. Deze uitgever heeft onder andere BK-info, Archeologie Magazine en Stitch & Print in de portefeuille. In vele opzichten is een mijlpaal bereikt.

Overname: kM gaat door!

kM bestaat nu ruim 30 jaar en Sanneke Stigter dook de geschiedenis in met een uitvoerig interview met Pieter Keune. Het artikel is ons eerbetoon aan één van de oprichters van kM.

De spraakmakende kunstenaar Annesas Appel staat op de cover en aan haar doorwrochte werkmethode met schitterende resultaten is het hoofdartikel gewijd.

Kunstenaarsboeken

Kunstenaarsboeken, Livres d’Artistes, waren in het begin van de vorige eeuw een combinatie van de disciplines literatuur en beeldende kunst en een geliefd verzamelobject. In 1963 publiceerde Edward Ruscha ‘Twentysix Gasoline Stations’, en gaf daarmee het startschot voor een vernieuwde aanpak waarbij alleen de kunstenaar verantwoordelijk is voor de inhoud en vormgeving.

De overtuigingskracht van een integrale benadering kwam Monika Auch tegen bij BB, de boekbinderij van de Rietveld Academie. Zij beschrijft dat het inbinden van boeken direct verband houdt met conceptontwikkeling. Edith Rijnja sprak met Katinka de Jonge, voor wie communicatie met collega’s in Cali, Colombia, in de vorm van een kaartspel de aanleiding was voor haar kunstenaarsboek.

Het achtergrondverhaal van de cortenstalen boeken midden op het Spui in Amsterdam van de onlangs overleden Lawrence Weiner wordt belicht. Harald Schole sprak met Henk Woudsma mede-oprichter van ArtisBook,  Jan Voss, één van de oprichters van BoekieWoekie en Johan Deumens. Dirk Sijmons schrijft over Vedute, een collectie ruimtelijke manuscripten. Chris Reinewald bezocht het depot van Stedelijk Museum Amsterdam. Interviews met, grafisch vormgever Esther de Vries, drukker Marco Zwaan en uitgever Svea Gustavs belichten de rol van de ontwerper, het maakproces, het uitgeven en de distributie van bijzondere boeken. Schilders, tekenaars, beeldhouwers, performancekunstenaars hebben zich op het pad van het kunstenaarsboek gewaagd. kM laat èn de verschillende visies over het kunstenaarsboek zien èn beschrijft het maakproces.

Losse verkoop

Tot ons genoegen waren de twee voorgaande nummers, kM 119 Tekenen en kM 120 Steen, in de losse verkoop snel uitverkocht. Jammer? Geef een abonnement cadeau – als bron van inspiratie en als blijk van liefde voor de kunst. Wij gaan door met kM122, de werktitel is activsme en sociaal engagement in de kunst, een onderwerp dat ook in de komende Documenta naar voren komt.

Veel leesplezier, namens Virtùmedia en de redactie, Monika Auch, Edith Rijnja, Sanneke Stigter

Harald Schole, hoofdredacteur

LOSSE NUMMERS BESTELLEN:

Tijd voor Tijdschriften logo

U kunt losse nummers van kM bestellen. Deze verkoop verloopt via onze webshop Tijd voor Tijdschriften. U kunt hier gemakkelijk betalen via iDeal.

Klik hier om naar de bestelpagina van kM te gaan.

bijschrift

note

bijschrift