Druk enter om te zoeken

February 03 2023
Chris Reinewald
Chris Reinewald

Chris Reinewald

Chris Reinewald (1955) schrijft in blad, boek en op sites over toegepaste kunst en design, www.chrisreinewald.nl en op de Facebook-site Alleroogen. Eerder was hij hoofdredacteur van Museumvisie en ITEMS. In zijn vrije tijd gaat hij graag naar concerten in het BIM-huis of Muziekgebouw aan ’t IJ.

Artikelen van deze auteur

Pods embed error: Pod not found

kM 112: De grenzen van glas

In deze kM over Glas vertelt onder meer Evert Nijland over zijn fascinatie voor glas en de uitdaging om met dit materiaal te werken. We doen een greep uit de inhoud!

Glasblazer

Als sieraadontwerper werkt hij al jarenlang samen met glasblazer Edwin Dieperink: ‘Edwin is zo vertrouwd met het materiaal, zijn handen denken in glas’, aldus Evert. ‘Ik heb er wel gevoel voor ontwikkeld, omdat ik er al twintig jaar met mijn neus bovenop zit, maar hij voert altijd uit en ik ben er altijd bij.’ Daarom vind je op de cover en op de volgende pagina’s prachtige foto’s van kunstenaar én ambachtsman.

Jan Koen Lomans

Een ander mooi interview is dat met Jan Koen Lomans die al geruime tijd met het idee speelde om twee diametrale materialen met elkaar te laten samensmelten: glas en textiel. ‘Eigenlijk kun je die materialen natuurlijk niet samenbrengen, want het smeltpunt van glas ligt rond de 800 ºC en textiel brandt al bij 200 ºC, dus dat was wel een uitdaging.’ De oplossing voor die uitdaging bleek te liggen in het weglaseren van stof, die vervolgens veel minder gevoelig bleek voor verbranding bij het ‘fusen’ tussen glas. Dit onderzoek leverde Lomans de titel professor in practice op aan een universiteit in Wales.

Andere artikelen

Voor dit glasnummer bezochten we tevens de expositie ‘Glasstress’ tijdens de Biënnale van Venetië, onderzochten we de gezondheidsrisico’s die kleven aan het werken met glasvezel, en duiken we in twee veelvoorkomende vormen van glasziekte: weeping glass en crizzling glass. Ook spreken we Caroline Prisse, directeur van de Van Tetterode Glasstudio – ‘We zetten ons in om het uiterste uit het materiaal te kunnen halen’ –, en Judith Roux over haar glasinstallatie On the Way, een fragiel en ruimtevullend kunstwerk. Roux studeerde in 2018 af aan het jubilerende The Large Glass Department van de Gerrit Rietveld Academie. ‘Tot hoe dun kan ik gaan?’ vroeg ze zich af. Met de gasbrander als haar potlood probeert zij in haar werk ‘de grens van verdwijnen op te zoeken’. 

Kortom: in deze kM worden de grenzen van glas volop opgezocht!

 

LOSSE NUMMERS BESTELLEN:

Tijd voor Tijdschriften logo

U kunt losse nummers van kM bestellen. Deze verkoop verloopt via onze webshop Tijd voor Tijdschriften. U kunt hier gemakkelijk betalen via iDeal.

Klik hier om naar de bestelpagina van kM te gaan.

Cta abonnement kM 112

Lees meer

kM 113 over Printmaking

In deze kM over printmaking vertelt Hansje van Halem over haar ontwerppraktijk. We doen een greep uit de inhoud!

Schutbladen

In de loop der tijd heeft Hansje van Halem een heel divers portfolio opgebouwd. Ze ontwerpt onder meer posters en covers van boeken. Haar ontwerpen van schutbladen waren aanleiding voor een opdracht in de openbare ruimte, waardoor je nu ook een hek bij Schiphol en bestrating bij het Pieter Baan Centrum ziet naar ontwerp van Van Halem. Posters blijven belangrijk voor haar, ook al is er geen markt voor posteropdrachten, ze vormen een schatkamer voor toekomstig werk: ‘Een belangrijk inzicht voor mij was dat zelfgeïnitieerde projecten prima resultaten voor de beroepspraktijk opleverden, waar je uiteindelijk een boterham mee kunt verdienen.’

Steendrukkunst

We spreken meester-steendrukker Gertjan Forrer, die in het kader van project XXL Litho samenwerkte met drie jonge beeldend kunstenaar. Zij hadden weinig tot geen ervaring in de druktechnieken; een experimentele benadering die Forrer wel weet te waarderen. ‘Voor kunstenaars die van een directe werkwijze houden, is de steendrukkunst ideaal.’

Haarlijnen op diploma

Voor de rubriek Jong vertelt Stepan Lipatov over het ontwerp dat hij heeft mogen maken voor het Bachelor-diploma van de Gerrit Rietveld Academie. In zijn ontwerp wilde hij van alle eindexamenstudenten één haar verwerken. De uitdaging bij dit project was om zulke dunne ‘haarlijnen’ in offset geprint te krijgen.

Geprinte brug

Designer en beeldend kunstenaar Joris Laarman ontwierp voor de Gemeente Amsterdam een brug om over de Oudezijds Achterburgwal te plaatsen. Het bijzondere aan deze brug is dat het om een ‘print’ gaat; het bedrijf MX3D van Gijs van der Velden printte het ontwerp in metaal uit. Met de opdracht voor de brug willen beide mannen een nieuwe techniek introduceren. ‘Toen we ermee begonnen wisten we niet of we het wel voor elkaar zouden krijgen. Het was een sprong in het diepe.’ Nu is de brug klaar om geplaatst te worden.

Zandgedichten

Een heel andere manier van drukken ten slotte vind je op het strand van Vlieland. Al wandelend kom je daar zogenaamde ‘zandgedichten’ tegen. Alsof de dichtregels door de zee zijn aangespoeld, zijn de letters in het zand afgedrukt. De Vliehors Expres drukt in één jaar tijd een gedicht zo’n 5,5 miljoen keer af. Dat is nog eens een oplage!

 

LOSSE NUMMERS BESTELLEN:

Tijd voor Tijdschriften logo

U kunt losse nummers van kM bestellen. Deze verkoop verloopt via onze webshop Tijd voor Tijdschriften. U kunt hier gemakkelijk betalen via iDeal.

Klik hier om naar de bestelpagina van kM te gaan.

Cta abonnement kM 113

Lees meer

kM 114 over Hout

In dit houtnummer van kM spreken we kunstenaars die op diverse manieren met hout werken. We doen een greep uit de inhoud! 

Femmy Otten

Haar beelden van hout moeten eruitzien alsof het geen moeite gekost heeft, vertelt beeldend kunstenaar Femmy Otten in dit themanummer over hout. ‘Ik heb altijd het gevoel dat ik mijn handen kapot moet beitelen, dat ik er veel voor gedaan moet hebben. Dat voelt heel goed.’ Otten vertelt in deze kM over een beeld waar ze aan werkt voor de nieuwe rechtbank in Amsterdam, een zwangere vrouw uit één stuk Europees lindenhout. Ze heeft de techniek zichzelf eigen gemaakt. ‘Ik vraag me nog geregeld af wat een echte houtbewerker zou zeggen wanneer hij me aan het werk zou zien.’ Ondertussen laat ze haar beitels door het hout glijden als boter: ‘Hout is mijn grote liefde.’

Maartje van Deursen

Die liefde voor het materiaal die Femmy Otten voelt, voelt Maartje van Deursen ongetwijfeld ook. Met meer dan 25 jaar ervaring als meubelmaakster is zij een echte ambachtsvrouw. Als drijvende kracht achter Cambium Meubels te Krommenie begeleidt ze studenten aan de Gerrit Rietveld Academie. Maar ook kunstenaars en musea weten haar te vinden voor speciale opdrachten. Van Deursen vertelt over de nieuwe houten voet die ze heeft gemaakt voor een rituele kandelaar, de Rintel menora, voor het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Nel Punt

De precisie en aandacht die beeldend kunstenaar Nel Punt vroeger hanteerde voor grafische vormgeving, handhaaft ze nu in het werken met hout. Het belangrijkste vindt ze om de tekening in het hout met de vorm van het object samen te laten gaan. Daarom is ze ook zo gefascineerd door de ‘verhalen’ die ze in stukken hout leest: ‘Hoe het gegroeid is, de verschillende patronen in het hout, de nerven, de jaarringen en de structuren inspireren me om ze in mijn stukken nog beter te laten uitkomen.’

Frans Horbach

Beeldend kunstenaar Frans Horbach voegt met kleur juist ‘lyrische elementen’ toe aan zijn houten objecten. Toen hij als schilder de laatste jaren steeds meer gefascineerd raakte door rechte lijnen, onststond de behoefte om ruimtelijk werk te gaan maken. ‘Het was bijna vanzelfsprekend dat ik met hout wilde gaan werken,’ aldus Horbach. Dit is slechts een kleine greep uit de inhoud van dit houtnummer. Veel leesplezier!

 

LOSSE NUMMERS BESTELLEN:

Tijd voor Tijdschriften logo

U kunt losse nummers van kM bestellen. Deze verkoop verloopt via onze webshop Tijd voor Tijdschriften. U kunt hier gemakkelijk betalen via iDeal.

Klik hier om naar de bestelpagina van kM te gaan.

Cta abonnement kM 114

Lees meer

kM 115 over Natuur

In deze kM over Natuur spreken we kunstenaars die op diverse manieren met natuur werken of zich erdoor laten inspireren. We doen een greep uit de inhoud! 

Josua Wechsler

Als kind had de van oorsprong Zwitserse Josua Wechsler veel natuur om zich heen, en bergen natuurlijk. Dat deze omgeving voor hem bepalend is geweest, blijkt wel uit de organische vormentaal in zijn werk. ‘De kleuren of het materiaalgebruik lijken misschien een beetje onnatuurlijk’, vertelt Josua, ‘maar de fascinatie voor dat groeien, die kracht in de natuur zit er altijd in.’ Met zijn werk wil Josua, die momenteel vanuit Zwitserland op een zelfgebouwde houten SUP over de Rijn naar Nederland peddelt, mensen opnieuw sensibiliseren voor de natuur.

Koos Buist over natuur

Ook Koos Buist heeft zich als kunstenaar laten inspireren door zijn omgeving. Opgegroeid in het Groningse wierdedorp Ezinge raakt hij al vroeg gefascineerd door de kolk langs de oude dijk. ‘Mijn moeder waarschuwde me regelmatig om niet te gaan schaatsen of zwemmen bij de kolk. Er heerste een algemeen gevoel dat het er “niet pluis” was. De wierde, met de kerk in het midden, staat voor veiligheid.’ Zijn Grondwerk gaat over het ontstaan en de cultivering van het Groninger land, met haar rivieren, dijken en kolken.

Sara Bjarland

Sara Bjarland laat zich inspireren door het grofvuil in de straten van Amsterdam – en de sculpturale kwaliteiten ervan. Voor haar is het van belang dat de objecten die ze van het grofvuil maakt, organisch lijken, ‘bijna als dode palmbomen en woekerende planten.’ Met haar werk reflecteert Sara op onderwerpen als waarde en (over)consumptie.

Semâ Bekirović

We spreken ook Semâ Bekirović die bezig is met de eerste voorbereidingen voor haar bijdrage aan de tentoonsteling ‘Into Nature’ dat in het voorjaar van 2021 in Drenthe zal plaatsvinden. Ze wil een massieve suikerbol van anderhalve meter doorsnee maken. Buiten, in weer en wind, zal de sculptuur langzaamaan vervormen. Uiteindelijk zal er door osmose sprake zijn van een balans tussen cultuur en natuur – waarbij het natuurlijke proces de rol van curator inneemt.

Dit is slechts een klein greep uit de inhoud van dit natuur nummer. Veel leesplezier!

Abonneren? Dat kan via deze link.

LOSSE NUMMERS BESTELLEN:

Tijd voor Tijdschriften logo

U kunt losse nummers van kM bestellen. Deze verkoop verloopt via onze webshop Tijd voor Tijdschriften. U kunt hier gemakkelijk betalen via iDeal.

Klik hier om naar de bestelpagina van kM te gaan.

Lees meer

kM 116 over Blauw

Lees nu het nummer kM 116 over Blauw.

Pigmenten

Er is iets wonderlijks aan die kleur, schrijft Monica Rotgans in deze kM: ‘Blauw wordt benoemd als de koele kleur in ons beperkte systeem van de primaire kleuren terwijl het gloeiende ultramarijn tot de warmste kleuren op het palet hoort.’

Vermeer

Een van de bekendste gebruikers van natuurlijk ultramarijn, dat in de zeventiende eeuw verreweg het duurste pigment was, is Johannes Vermeer. In hun bijdrage beschrijven Annelies van Loon en Abbie Vandivere hoe zij met nieuwe technieken inzicht kregen in de toepassing van dit pigment door Vermeer in Meisje met de parel.

Lapis lazuli

We spreken ook met de jonge beeldend kunstenaar Nomin Zezegmaa, die haar roots in Mongolië heeft liggen en wier naam ‘Lapis lazuli’ betekent, de halfedelsteen waaruit ultramarijn gewonnen wordt. Het bevreemdt niet dat veel van haar werk gekenmerkt wordt door de kleur blauw.

Helly Oestreicher

Helly Oestreicher gebruikt weinig kleur in haar werk, maar als ze het doet, dan vaak blauw. Dit nummer van kM openen we met een interview met deze beeldend kunstenaar wier oeuvre talloze opdrachten in de openbare ruimte en tentoonstellingen in grote musea omvat. In het Joods Historisch Museum is nu een tentoonstelling met Oestreichers werk te zien.

Blauw licht

In de collectie van het Museum Arnhem bevindt zich Shattered Ghost Stories (1993) van Lydia Schouten. De blauw gekleurde atmosfeer is een van de belangrijkste kenmerken van deze complexe multimedia-installatie. Dit niet-materiële element is echter niet geregistreerd als installatie- onderdeel. Hoe bepaal je dan als restaurator de conditie van het werk? Sanneke Stigter en Stefanie Janson leggen het uit.

Bic-blauw

Materiëler kan het niet worden bij Arno Coenen en Iris Roskam; voor een gloednieuwe skatebaan op het Amsterdamse Zeeburgereiland ontwierpen zij een bijzonder tegeltableau geïnspireerd op het blauw van een bic-pen.

Deze en andere artikelen staan voor je klaar in deze kM!

 

LOSSE NUMMERS BESTELLEN:

Tijd voor Tijdschriften logo

U kunt losse nummers van kM bestellen. Deze verkoop verloopt via onze webshop Tijd voor Tijdschriften. U kunt hier gemakkelijk betalen via iDeal.

Klik hier om naar de bestelpagina van kM te gaan.

Cta abonnement kM 116

Lees meer

kM 117 over Huid

In kM 117 gaat het over de huid van kunstwerken. Het nummer verschijnt op 27 maart 2021. We doen een greep uit de inhoud!

Maartje Korstanje

Dit nummer over de ‘huid’, van kunstwerken welteverstaan, openen we met een interview met Maartje Korstanje. Redactielid Monika Auch zag haar werk op een tentoonstelling: ‘De gladde, harde structuur, het zachte textiel en de veranderende lichtbreking op het oppervlak van de huid’ intrigeerden haar en vormden aanleiding tot een interview.

Siliconenrubber

Een van de nieuwere materialen in de beeldende kunst is siliconenrubber. Sinds 1990 wordt het gebruikt voor mallen en afgietsels, maar ook als kleefstof en zelfs als verfmedium. Met name in hyperrealistische sculpturen wordt het toegepast om een levensechte imitatie van de menselijke huid te creëren. Siliconenrubber heeft echter de neiging om veel stof en vuil aan te trekken. Restaurator Laura Wolfkamp vertelt over de reinigingsmethoden die hierbij toegepast kunnen worden.

Theun Govers

De behandeling van de verfhuid is erg bijzonder in het werk van Theun Govers. In zijn schilderijen blijft hij mogelijkheden tot verbetering zien: hij overschildert, hij schuurt en soms zaagt hij een stuk van een paneel af om tot een betere compositie te komen. Anke Roder, zelf schilder, kijkt eens extra goed naar een werk van Govers in wording.

Finish Fetish

In de jaren negentig maakte de Duitse kunstenaar Thomas Rentmeister een groot aantal gekleurde polyester sculpturen met een afwerklaag van polyester of polyurethaan. De huid van de sculpturen verfijnde hij door diverse polijstbehandelingen, waardoor ze een perfect glanzend uiterlijk verkregen. De gepolijste oppervlakken bleken echter ook zeer kwetsbaar. Restaurator Hedwig Braam zet uiteen hoe een interview met de kunstenaar bijdroeg aan het vaststellen of polijsten als restauratiebehandeling de juiste methode was.

Niko de Wit

‘Een huid moet ontstaan’, zegt beeldhouwer Niko de Wit ten slotte. ‘Ik ga niet een beeld maken en dan de huid aanbrengen; het moet van binnenuit gedacht zijn. De huid behoort een wezenlijk onderdeel van het beeld te zijn.’ Hoe hij te werk gaat, lees je in een artikel van Florence Husen.

Veel leesplezier!

 

LOSSE NUMMERS BESTELLEN:

Tijd voor Tijdschriften logo

U kunt losse nummers van kM bestellen. Deze verkoop verloopt via onze webshop Tijd voor Tijdschriften. U kunt hier gemakkelijk betalen via iDeal.

Klik hier om naar de bestelpagina van kM te gaan.

kM 117 neem een abonnement

Lees meer

kM 118 over Voedsel

Voedsel is het thema van kM 118. In deze kM komen kunstenaars aan bod die met voedingsmiddelen werken. 

Kees de Vries

Zout is het mooiste wit’, vindt beeldend kunstenaar Kees de Vries. Zijn keuze voor dit materiaal is voortgekomen uit de teleurstelling die hij voelde als het wit in zijn schilderijen na verloop van tijd niet écht wit meer was. We spreken hem in zijn tot proeftuin omgebouwde atelier waar diverse zoutobjecten-in-wording in verschillende stadia van kristallisatie verkeren.

Bijten in een citroen

‘Eten is het meest directe contact dat je met een object kunt hebben’, stelt Linde Gadellaa, die naast kunstenaar vegetarisch kok is. In twee performances realiseerde zij haar artistieke visie op eten. Marije Vogelzang richt zich als ‘eating designer’ op de materiaalgerichte ervaring van voedsel. ‘Alleen al het je voorstellen van bijvoorbeeld in een citroen te bijten is een sterke associatieve ervaring, dat vind ik heel interessant.’

Mieren

Werken met bederfelijk materiaal als voedsel biedt naast kansen óók uitdagingen – niet in de laatste plaats op het gebied van conservatie en restauratie. Zo kreeg het werk Dream Salt (2014) van Charbel-joseph H. Boutros – een mengsel van zout en suiker dat in een hoopje op de grond werd gepresenteerd – tijdens een tentoonstelling in de zomer in het S.M.A.K. wel heel opmerkelijke bezoekers: mieren.

Kunst-kookboeken

De kunstenaar als kok, de kok als kunstenaar. ‘Beiden creëren iets nieuws met ingrediënten om mensen te beroeren’, aldus redactielid Sanneke Stigter. ‘Bovendien ligt er een duidelijke parallel
in het gebruik van recepten en het boek als medium.’ Sanneke brengt in deze kM de opmerkelijkste kunst-kookboeken in kaart.

Shrinking Man

Een heerlijk bereid gerecht met verse lokale ingrediënten is om van te smullen én is goed voor lichaam en planeet. Daartegenover staat de westerse wijze van productie en consumptie van voedsel die tot serieuze gezondheidsklachten en klimaatproblemen leidt. Kunstenaar Arne Hendriks beschouwt het Japanse advies ‘Hara hachi bu’ – eet tot je voor tachtig procent vol bent – als cultureel erfgoed dat niet alleen moet worden beoefend in hoe we eten, maar ook in hoe we leven. Zijn project The Incredible Shrinking Man spreekt tot de verbeelding en draagt hopelijk bij aan een paradigmaverschuiving.

Veel leesplezier!

 

LOSSE NUMMERS BESTELLEN:

Tijd voor Tijdschriften logo

U kunt losse nummers van kM bestellen. Deze verkoop verloopt via onze webshop Tijd voor Tijdschriften. U kunt hier gemakkelijk betalen via iDeal.

Klik hier om naar de bestelpagina van kM te gaan.

 

Abonneer nu kM 118

Lees meer

kM 119 over Tekenkunst

Voor kM 119 over tekenkunst hebben we niemand minder dan Arno Kramer (1945) uitgenodigd als gastredacteur. Hij is de ‘ambassadeur van het tekenen als autonome kunstvorm’, zoals Monika Auch dat zo mooi omschrijft in haar interview met hem.

Drawing Centre Diepenheim

Kramer is kunstenaar, dichter ook, curator, liefhebber van Ierland, oprichter van Drawing Centre Diepenheim, en sinds april dit jaar mag hij zichzelf Officier in de Orde van Oranje- Nassau noemen. In deze kM interviewen we Kramer over zijn werk. Een kenmerkende quote: ‘Er moet iets gebeuren op het papier. Er moet weerstand in zitten, het moet botsen.’

Acht tekenaars

Je kunt bovendien twee artikelen van zijn hand lezen, over tekenen als scheppingsdaad én een pleidooi voor de herwaardering van tekenkunst in Nederland. Speciaal voor deze kM selecteerde hij acht hedendaagse tekenaars die vertellen over hun keuze voor tekenen als hun kunstdiscipline, en over de materialen waarmee ze werken.

Manja van der Storm

Een andere kunstenaar die eveneens een wegbereider is voor andere tekenaars, is Manja van der Storm. Zij startte het Tekenkabinet dat onlangs neerstreek in het Amstelpark in Amsterdam. Zelf werkt ze graag met Siberisch krijt.

Houtskool

Houtskool is dan weer het materiaal van voorkeur voor Juul Kraijer, die in het interview met Florence Husen openhartig vertelt over de ontwikkeling van haar kunstenaarschap. Eveneens geldt dit voor Razia Barsatie, die bewust werkt met houtskool in haar multimediale installatie, omdat deze gaat over het verbranden en loslaten van traumatische gevoelens.

Iconisch werk

Monika Auch duikt in de wereld van het fenomeen ‘stadstekenaar’ – sinds 2014 wordt elk jaar een nieuwe chroniqueur van het wel en wee van de stad Amsterdam aangewezen. Hoe hebben drie stadstekenaars de afgelopen jaren invulling gegeven aan hun stadstekenaarschap? Harald Schole ten slotte spreekt Auke de Vries, die zijn iconische werk After the Rain baseerde op vele tekeningen.

Veel leesplezier!

 

 

LOSSE NUMMERS BESTELLEN:

Tijd voor Tijdschriften logo

U kunt losse nummers van kM bestellen. Deze verkoop verloopt via onze webshop Tijd voor Tijdschriften. U kunt hier gemakkelijk betalen via iDeal.

Klik hier om naar de bestelpagina van kM te gaan.

 

CTA abonnement kM 119

Lees meer

kM 120 over Steen

kM 120 wijden we aan een soms als traditioneel en oeroud ervaren kunstdiscipline die – getuige de opvattingen van enkele kunstenaars in dit nummer – zich niet op louter positieve aandacht mocht verheugen binnen de academies: het werken in steen.

Ontwikkelingen

Ondertussen zijn er toch best wat interessante ontwikkelingen te melden bij zo’n standvastig materiaal. Ik noem bijvoorbeeld de high-end afwerking met hoogglans parelmoerlak door Adriaan Seelen. Daarmee wil deze kunstenaar laten zien ‘dat de mogelijkheden van deze traditionele kunstdiscipline nog steeds niet zijn uitgeput’.

Planmatige aanpak

Interessant zijn ook de verschillende uitgangspunten die de kunstenaars ten opzichte van steenbewerking hebben. Niet ten opzichte van het ambacht zelf: een steen laat immers niet met zich sollen. Een verkeerde slag of verkeerde werkvolgorde en het eindresultaat dat je voor ogen had, is niet meer haalbaar. Steenhouwen is een fysieke aangelegenheid en je moet het ambacht echt beheersen. De verschillende uitgangspunten zitten ’m bijvoorbeeld in een wel of niet planmatige aanpak. Terwijl bij Adriaan Seelen de steen zich moet voegen naar zijn plan – ‘ik neem het voortouw’ – vaart Rob Cerneüs jr. meer op gevoel: ‘Ik volg de steen.’

Aaibare werken

Wat ook uit dit nummer blijkt, is hoe uiteenlopend de mogelijkheden zijn tot uitdrukking in steen. Kijk naar de bijna aaibare werken in albast van Hans Hovy en Lynne Leegte. Of naar de strakke vormen in wit marmer van Casper Braat. En zet die tegenover de grove vormen van het metershoge graniet van Rob Schreefel. Deze kunstenaar stelt poëtisch: ‘Het allermooist is het oppervlak van een gebroken steen.’

Steenstof

Naast liefhebbende kunstenaars heeft steen ook vijanden. Timo G. Nijland, van huis uit geoloog en verbonden aan TNO, gaat dieper in op de aantasting van natuursteen door vocht en zouten. Pieter van Broekhuizen brengt de gevaren van steenstof in kaart en geeft aan welke voorzorgsmaatregelen zinvol zijn om de gezondheidsrisico’s te beperken.

Veel leesplezier!

Losse nummers bestellen

Tijd voor Tijdschriften logo

U kunt losse nummers van kM bestellen. Deze verkoop verloopt via onze webshop Tijd voor Tijdschriften. U kunt hier gemakkelijk betalen via iDeal.

Klik hier om naar de bestelpagina van kM te gaan.

kM 120 cta abonnement

Lees meer

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

kM 123 over Illusie

Kunst is de leugen die ons helpt de waarheid te zien, is een citaat van Picasso. Het is meer dan zien, eerder inzien of begrijpen. Wat is de waarheid, wat echt en wat na­maak? Houdt de kunstenaar het publiek voor de gek of is het een vooropgezet spel van illusies? Lees snel verder en kom meer te weten over het nieuwe nummer: kM 123 over Illusie. 

interviews

Het interview van Cornel Bierens met beeldend kunstenaar Serge Onnen geeft een introductie op illusie, het thema van deze kM en gaat in op Onnens belangstel­ling voor historische cinemato­ grafische technieken in relatie tot zijn werk. Zalán Szakács heeft grote interesse in fantasmagoria. Daphne Kramer beschrijft hoe de bezoeker als een tovenaar in het blauwe weerschijn van zijn licht­ installaties lijkt te zweven. Hans Op de Beeck toont ons construc­ties van de werkelijkheid. Edith Rijnja en Harald Schole bezoch­ten hem in zijn studio in Brussel.

Innovatieve technieken

Liselore Tissen bevraagt de 3D ­printtechniek. Zij onderzoekt het nut van een 3D­-kopie. Zien we het verschil tussen machinaal en handmatig? Thomas Trum ontwikkelt verfmachines en innovatieve technieken.

Illusie

Het verfijnde spel van perspec­tief en optische illusie beheerst Samuel van Hoogstraten opti­maal. Lux Buurman belicht het werk van deze zeventiende­- eeuwse schilder en meester van de trompe l’oeil.

Textiel en Keramiek

Stephanie Baechler stapt over de grenzen van materialen en disciplines heen. In het artikel van Monika Auch zien we Baechlers transitie van vormgeving naar kunst.

Papyrus

Of er nog echt papyrus wordt gepro­duceerd of dat het slechts om goedkoop bananenblad gaat, onderzocht Abla elBahrawy. Frank van der Ploeg dook in de geschiedenis van de papyrus.

Kunst in de Openbare Ruimte en andere rubrieken

Naast de terugkerende rubrie­ken ‘Kunst in de Openbare Ruimte’, met dit keer Sanne Brugginks opdracht voor Schip­hol en ‘Workshop’, over natuur­ verven in Noorwegen, aandacht voor Dutch Design Award­geno­mineerde Leo Maher. Moniek Spaans sprak hem. Zijn werk over gender draagt bij aan de discussie over vooroordelen.

Restauratie van kunst

In ‘De illusie van de retouche’ schrijft hoogleraar conservering en restauratie, Ella Hendriks, aan de hand van voorbeelden over het manipuleren van onze per­ceptie. Mogen sporen van ouder­dom of van de geschiedenis door retouches verdoezeld worden? Wie wil de waarheid onder ogen zien?

Abonneren? Profiteer nu voor het tijdelijke bedrag van € 19,95 ipv € 36,50 (4 nummers per jaar): klik hier. Liever kM 123 over Illusie los bestellen? Dat kan voor € 9,95 via deze link

Lees meer

Overname door Virtùmedia

Virtùmedia neemt 1 april kM Magazine over van uitgeverij MarcelisDeKave!

De redactie van kM slaakt een zucht van verlichting. Als vaste abonnee weet u via de mailberichten van MarcelisDekave dat het voortbestaan van het blad na 30 jaar aan een zijden draadje hing. Wij hebben een nieuwe uitgever gevonden, de overname is door Pepijn Dobbelaer van Virtùmedia. Deze uitgever heeft onder andere BK-info, Archeologie Magazine en Stitch & Print in de portefeuille. In vele opzichten is een mijlpaal bereikt.

Overname: kM gaat door!

kM bestaat nu ruim 30 jaar en Sanneke Stigter dook de geschiedenis in met een uitvoerig interview met Pieter Keune. Het artikel is ons eerbetoon aan één van de oprichters van kM.

De spraakmakende kunstenaar Annesas Appel staat op de cover en aan haar doorwrochte werkmethode met schitterende resultaten is het hoofdartikel gewijd.

Kunstenaarsboeken

Kunstenaarsboeken, Livres d’Artistes, waren in het begin van de vorige eeuw een combinatie van de disciplines literatuur en beeldende kunst en een geliefd verzamelobject. In 1963 publiceerde Edward Ruscha ‘Twentysix Gasoline Stations’, en gaf daarmee het startschot voor een vernieuwde aanpak waarbij alleen de kunstenaar verantwoordelijk is voor de inhoud en vormgeving.

De overtuigingskracht van een integrale benadering kwam Monika Auch tegen bij BB, de boekbinderij van de Rietveld Academie. Zij beschrijft dat het inbinden van boeken direct verband houdt met conceptontwikkeling. Edith Rijnja sprak met Katinka de Jonge, voor wie communicatie met collega’s in Cali, Colombia, in de vorm van een kaartspel de aanleiding was voor haar kunstenaarsboek.

Het achtergrondverhaal van de cortenstalen boeken midden op het Spui in Amsterdam van de onlangs overleden Lawrence Weiner wordt belicht. Harald Schole sprak met Henk Woudsma mede-oprichter van ArtisBook,  Jan Voss, één van de oprichters van BoekieWoekie en Johan Deumens. Dirk Sijmons schrijft over Vedute, een collectie ruimtelijke manuscripten. Chris Reinewald bezocht het depot van Stedelijk Museum Amsterdam. Interviews met, grafisch vormgever Esther de Vries, drukker Marco Zwaan en uitgever Svea Gustavs belichten de rol van de ontwerper, het maakproces, het uitgeven en de distributie van bijzondere boeken. Schilders, tekenaars, beeldhouwers, performancekunstenaars hebben zich op het pad van het kunstenaarsboek gewaagd. kM laat èn de verschillende visies over het kunstenaarsboek zien èn beschrijft het maakproces.

Losse verkoop

Tot ons genoegen waren de twee voorgaande nummers, kM 119 Tekenen en kM 120 Steen, in de losse verkoop snel uitverkocht. Jammer? Geef een abonnement cadeau – als bron van inspiratie en als blijk van liefde voor de kunst. Wij gaan door met kM122, de werktitel is activsme en sociaal engagement in de kunst, een onderwerp dat ook in de komende Documenta naar voren komt.

Veel leesplezier, namens Virtùmedia en de redactie, Monika Auch, Edith Rijnja, Sanneke Stigter

Harald Schole, hoofdredacteur

LOSSE NUMMERS BESTELLEN:

Tijd voor Tijdschriften logo

U kunt losse nummers van kM bestellen. Deze verkoop verloopt via onze webshop Tijd voor Tijdschriften. U kunt hier gemakkelijk betalen via iDeal.

Klik hier om naar de bestelpagina van kM te gaan.

Lees meer

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

Pods embed error: Pod not found

X