Druk enter om te zoeken

March 05 2024
Zilversulfide
Zilversulfide

Kunnen bacteriën de aantasting van zilver voorkomen?

Kunnen bacteriën de aantasting van zilver voorkomen?

Niet zo edel

Categorieën: Giel Scheepers, kM 109, Magazine, Onderzoek, Restauratie, en Schade

Tags: Zilversulfide

We noemen zilver een edelmetaal maar in de praktijk blijkt het helemaal niet zo edel. Na verloop van tijd kleurt de buitenkant immers bruin of zwart. Deze kleur wordt veroorzaakt doordat zwavel uit de lucht reageert met zilver en een laagje zilversulfide vormt. Musea proberen hun zilveren objecten in zo goed mogelijke staat te houden, maar in sommige gevallen blijkt dat lastig.

> Neem een abonnement op kM

Lees dit artikel in kM 109 over Biokunst.

kM is een tijdschrift met materiaaltechnische informatie over beeldende kunst.

Giel Scheepers

Giel Scheepers is masterstudent Bio Inspired Innovation aan de Universiteit Utrecht.