Druk enter om te zoeken

May 29 2024

Categorieën: Harald Schole, Informatief, Jong, kM 126, en Video

Tags:

HARALD SCHOLE Nxt Museum presenteerde in september 2023 kunstenaars, zoals  Libby Heaney, die met grensverleggende technologieën complexe maatschappelijke vragen onderzoeken. Daarbij ligt de focus op de impact van moderne technologie op ons leven.

Libby Heaney (1983) is een dubbeltalent, de in Londen gevestigde kunstenaar behaalde haar doctoraat in de kwantumfysica aan de Universiteit van Leeds. Ze werkt met bewegend beeld, installaties en performances, meestal in combinatie met geavanceerde technologieën zoals artificiële intelligentie en kwantumcomputing. In haar werk Q is for Climate (zie afb.) in Nxt Museum in Amsterdam onderzoekt zij de impact van toekomstige kwantumcomputers op klimaatverandering, waarbij zij zich afvraagt of het mogelijk is om via de lens van kwantumcomputing te denken als het klimaat zelf. Heaney experimenteert al een aantal jaren met deze technologie en past het toe als volwaardig artistiek medium.  De kwantumtechnologie heeft het potentieel om resultaten en snelheden te bereiken die onmogelijk zijn met de huidige computers. Een kwantumcomputer gebruikt ‘quantum bits’ of qubits. Stel een bit of een qubit op een bol voor. Een bit in een huidige computer kan zich alleen op één van de twee polen van die bol bevinden, óf de noordpool, óf de zuidpool. Een bit kan daardoor alleen de waarde 0 of 1 aannemen. Een qubit kan op een willekeurige plek tussen de twee polen op de bol zitten. Dit heet superpositie. Pas wanneer we een meting doen, leggen we de plek vast.

Heaney: ‘Het idee dat er een meervoudige realiteit bestaat buiten de concrete wereld die we elke dag ervaren, prikkelt mijn geest.’

In de tentoonstelling Realtime Lilypads: Mediating Exponential Systems in Nxt Museum werd Heaney’s installatie gepresenteerd naast die van Amelia Winger Bearskin en Entangled Others Studio met Robert M. Thomas. Het Nxt Museum is het eerste museum in Nederland dat zich volledig richt op mediakunst. Het museum presenteert grootschalige, digitale kunstinstallaties.

Dit artikel verscheen eerder in kM 126 (p.23) geschreven door Harald Schole, het is deels aangepast en ingekort, om het passend te maken voor publicatie online, in 2024.

Wil je meer artikelen lezen, neem dan een ABONNEMENT.

Online: libbyheaney.co.uk nxtmuseum.com/nl