Druk enter om te zoeken

April 20 2024

Vermeertentoonstelling

Voor het eerst in zijn geschiedenis organiseert het Rijksmuseum een tentoonstelling over de 17de-eeuwse meester Johannes Vermeer. Met tenminste 28 schilderijen vanuit de hele wereld belooft dit de grootste Vermeertentoonstelling ooit te worden. In aanloop naar de tentoonstelling wordt onderzoek gedaan naar het leven en kunstenaarschap van Vermeer, zijn artistieke keuzes en beweegredenen voor zijn composities, als ook naar het maakproces van zijn schilderijen. 

Uitzonderlijke werken

In de tentoonstelling Vermeer zijn 28 schilderijen van de meester te zien afkomstig uit collecties en musea verspreid over de wereld, waaronder beroemde werken zoals het Meisje met de parel (Mauritshuis, Den Haag) & De geograaf (Städel Museum, Frankfurt am Main). Maar ook de Schrijvende vrouw met dienstbode (The National Gallery of Ireland, Dublin) & de Vrouw met de weegschaal (The National Gallery of Art, Washington D.C.). Daarnaast worden schilderijen getoond die nooit eerder voor het publiek in Nederland te zien waren, zoals de pas gerestaureerde Brieflezende meisje aan het open raam uit de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden. De Frick Collection in New York leent voor het eerst in haar geschiedenis alle drie schilderijen van Vermeer samen uit, te weten de Dame en de Dienstmeid, de Onderbreking van de muziek en De soldaat en het lachende meisje.

Het Rijksmuseum het heeft zelf vier schilderijen van Vermeer in zijn collectie, het Melkmeisje, De brieflezende vrouw, De liefdesbrief en Het straatje.

Bezoekersinformatie

De tentoonstelling is te zien van 10 februari t/m 4 juni 2023 in het Rijksmuseum. Voor de tentoonstelling is een beperkt aantal kaarten beschikbaar en die zijn alleen te boeken via de website van het Rijksmuseum. De kaartverkoop is inmiddels gestart.

kM & de Vermeertentoonstelling

In het nieuwste nummer van kM magazine met als thema Kleur dat uitkomt in maart, wordt er aandacht besteed aan retouche/restauratie palletten. Dit ligt in het verlengde van de grote Vermeer tentoonstelling in het Rijks Museum.