Druk enter om te zoeken

May 29 2024
Helly Oestreicher (foto: Auke Hamers).
Helly Oestreicher (foto: Auke Hamers).

Categorieën: kM 116, Magazine, Medium, Voorwoord, Website, en Wouter de Vries

Tags: Blauw

Lees nu het nummer kM 116 over Blauw.

Pigmenten

Er is iets wonderlijks aan die kleur, schrijft Monica Rotgans in deze kM: ‘Blauw wordt benoemd als de koele kleur in ons beperkte systeem van de primaire kleuren terwijl het gloeiende ultramarijn tot de warmste kleuren op het palet hoort.’

Vermeer

Een van de bekendste gebruikers van natuurlijk ultramarijn, dat in de zeventiende eeuw verreweg het duurste pigment was, is Johannes Vermeer. In hun bijdrage beschrijven Annelies van Loon en Abbie Vandivere hoe zij met nieuwe technieken inzicht kregen in de toepassing van dit pigment door Vermeer in Meisje met de parel.

Lapis lazuli

We spreken ook met de jonge beeldend kunstenaar Nomin Zezegmaa, die haar roots in Mongolië heeft liggen en wier naam ‘Lapis lazuli’ betekent, de halfedelsteen waaruit ultramarijn gewonnen wordt. Het bevreemdt niet dat veel van haar werk gekenmerkt wordt door de kleur blauw.

Helly Oestreicher

Helly Oestreicher gebruikt weinig kleur in haar werk, maar als ze het doet, dan vaak blauw. Dit nummer van kM openen we met een interview met deze beeldend kunstenaar wier oeuvre talloze opdrachten in de openbare ruimte en tentoonstellingen in grote musea omvat. In het Joods Historisch Museum is nu een tentoonstelling met Oestreichers werk te zien.

Blauw licht

In de collectie van het Museum Arnhem bevindt zich Shattered Ghost Stories (1993) van Lydia Schouten. De blauw gekleurde atmosfeer is een van de belangrijkste kenmerken van deze complexe multimedia-installatie. Dit niet-materiële element is echter niet geregistreerd als installatie- onderdeel. Hoe bepaal je dan als restaurator de conditie van het werk? Sanneke Stigter en Stefanie Janson leggen het uit.

Bic-blauw

Materiëler kan het niet worden bij Arno Coenen en Iris Roskam; voor een gloednieuwe skatebaan op het Amsterdamse Zeeburgereiland ontwierpen zij een bijzonder tegeltableau geïnspireerd op het blauw van een bic-pen.

Deze en andere artikelen staan voor je klaar in deze kM!

 

LOSSE NUMMERS BESTELLEN:

Tijd voor Tijdschriften logo

U kunt losse nummers van kM bestellen. Deze verkoop verloopt via onze webshop Tijd voor Tijdschriften. U kunt hier gemakkelijk betalen via iDeal.

Klik hier om naar de bestelpagina van kM te gaan.

Cta abonnement kM 116

bijschrift

note

bijschrift

Wouter de Vries

Wouter de Vries studeerde moderne Nederlandse letterkunde in Groningen en Antwerpen en werkte van 2015 tot en met 2021 als hoofdredacteur en uitgever bij Uitgeverij De Doelenpers.