Druk enter om te zoeken

July 15 2024
Arno Kramer (foto: Auke Hamers).
Arno Kramer (foto: Auke Hamers).

Categorieën: Inkt, kM 119, Krijt, Magazine, Tekenen, Voorwoord, Website, en Wouter de Vries

Tags: Tekenkunst

Voor kM 119 over tekenkunst hebben we niemand minder dan Arno Kramer (1945) uitgenodigd als gastredacteur. Hij is de ‘ambassadeur van het tekenen als autonome kunstvorm’, zoals Monika Auch dat zo mooi omschrijft in haar interview met hem.

Drawing Centre Diepenheim

Kramer is kunstenaar, dichter ook, curator, liefhebber van Ierland, oprichter van Drawing Centre Diepenheim, en sinds april dit jaar mag hij zichzelf Officier in de Orde van Oranje- Nassau noemen. In deze kM interviewen we Kramer over zijn werk. Een kenmerkende quote: ‘Er moet iets gebeuren op het papier. Er moet weerstand in zitten, het moet botsen.’

Acht tekenaars

Je kunt bovendien twee artikelen van zijn hand lezen, over tekenen als scheppingsdaad én een pleidooi voor de herwaardering van tekenkunst in Nederland. Speciaal voor deze kM selecteerde hij acht hedendaagse tekenaars die vertellen over hun keuze voor tekenen als hun kunstdiscipline, en over de materialen waarmee ze werken.

Manja van der Storm

Een andere kunstenaar die eveneens een wegbereider is voor andere tekenaars, is Manja van der Storm. Zij startte het Tekenkabinet dat onlangs neerstreek in het Amstelpark in Amsterdam. Zelf werkt ze graag met Siberisch krijt.

Houtskool

Houtskool is dan weer het materiaal van voorkeur voor Juul Kraijer, die in het interview met Florence Husen openhartig vertelt over de ontwikkeling van haar kunstenaarschap. Eveneens geldt dit voor Razia Barsatie, die bewust werkt met houtskool in haar multimediale installatie, omdat deze gaat over het verbranden en loslaten van traumatische gevoelens.

Iconisch werk

Monika Auch duikt in de wereld van het fenomeen ‘stadstekenaar’ – sinds 2014 wordt elk jaar een nieuwe chroniqueur van het wel en wee van de stad Amsterdam aangewezen. Hoe hebben drie stadstekenaars de afgelopen jaren invulling gegeven aan hun stadstekenaarschap? Harald Schole ten slotte spreekt Auke de Vries, die zijn iconische werk After the Rain baseerde op vele tekeningen.

Veel leesplezier!

 

 

LOSSE NUMMERS BESTELLEN:

Tijd voor Tijdschriften logo

U kunt losse nummers van kM bestellen. Deze verkoop verloopt via onze webshop Tijd voor Tijdschriften. U kunt hier gemakkelijk betalen via iDeal.

Klik hier om naar de bestelpagina van kM te gaan.

 

CTA abonnement kM 119

bijschrift

note

bijschrift

Wouter de Vries

Wouter de Vries studeerde moderne Nederlandse letterkunde in Groningen en Antwerpen en werkte van 2015 tot en met 2021 als hoofdredacteur en uitgever bij Uitgeverij De Doelenpers.