Druk enter om te zoeken

April 18 2024
Kees de Vries in zijn atelier - foto Auke Hamers
Kees de Vries in zijn atelier - foto Auke Hamers

Categorieën: kM 118, Magazine, Voorwoord, Website, en Wouter de Vries

Tags: Voedsel

Voedsel is het thema van kM 118. In deze kM komen kunstenaars aan bod die met voedingsmiddelen werken. 

Kees de Vries

Zout is het mooiste wit’, vindt beeldend kunstenaar Kees de Vries. Zijn keuze voor dit materiaal is voortgekomen uit de teleurstelling die hij voelde als het wit in zijn schilderijen na verloop van tijd niet écht wit meer was. We spreken hem in zijn tot proeftuin omgebouwde atelier waar diverse zoutobjecten-in-wording in verschillende stadia van kristallisatie verkeren.

Bijten in een citroen

‘Eten is het meest directe contact dat je met een object kunt hebben’, stelt Linde Gadellaa, die naast kunstenaar vegetarisch kok is. In twee performances realiseerde zij haar artistieke visie op eten. Marije Vogelzang richt zich als ‘eating designer’ op de materiaalgerichte ervaring van voedsel. ‘Alleen al het je voorstellen van bijvoorbeeld in een citroen te bijten is een sterke associatieve ervaring, dat vind ik heel interessant.’

Mieren

Werken met bederfelijk materiaal als voedsel biedt naast kansen óók uitdagingen – niet in de laatste plaats op het gebied van conservatie en restauratie. Zo kreeg het werk Dream Salt (2014) van Charbel-joseph H. Boutros – een mengsel van zout en suiker dat in een hoopje op de grond werd gepresenteerd – tijdens een tentoonstelling in de zomer in het S.M.A.K. wel heel opmerkelijke bezoekers: mieren.

Kunst-kookboeken

De kunstenaar als kok, de kok als kunstenaar. ‘Beiden creëren iets nieuws met ingrediënten om mensen te beroeren’, aldus redactielid Sanneke Stigter. ‘Bovendien ligt er een duidelijke parallel
in het gebruik van recepten en het boek als medium.’ Sanneke brengt in deze kM de opmerkelijkste kunst-kookboeken in kaart.

Shrinking Man

Een heerlijk bereid gerecht met verse lokale ingrediënten is om van te smullen én is goed voor lichaam en planeet. Daartegenover staat de westerse wijze van productie en consumptie van voedsel die tot serieuze gezondheidsklachten en klimaatproblemen leidt. Kunstenaar Arne Hendriks beschouwt het Japanse advies ‘Hara hachi bu’ – eet tot je voor tachtig procent vol bent – als cultureel erfgoed dat niet alleen moet worden beoefend in hoe we eten, maar ook in hoe we leven. Zijn project The Incredible Shrinking Man spreekt tot de verbeelding en draagt hopelijk bij aan een paradigmaverschuiving.

Veel leesplezier!

 

LOSSE NUMMERS BESTELLEN:

Tijd voor Tijdschriften logo

U kunt losse nummers van kM bestellen. Deze verkoop verloopt via onze webshop Tijd voor Tijdschriften. U kunt hier gemakkelijk betalen via iDeal.

Klik hier om naar de bestelpagina van kM te gaan.

 

Abonneer nu kM 118

bijschrift

note

bijschrift

Wouter de Vries

Wouter de Vries studeerde moderne Nederlandse letterkunde in Groningen en Antwerpen en werkte van 2015 tot en met 2021 als hoofdredacteur en uitgever bij Uitgeverij De Doelenpers.