Druk enter om te zoeken

May 29 2024

Categorieën: Harald Schole, kM 123, en Voorwoord

Tags: 3d printtechniek, beeldend kunstenaar, illusie, km 123, kunst, Kunst in de openbare ruimte, en Kunstenaarsgesprek

Kunst is de leugen die ons helpt de waarheid te zien, is een citaat van Picasso. Het is meer dan zien, eerder inzien of begrijpen. Wat is de waarheid, wat echt en wat na­maak? Houdt de kunstenaar het publiek voor de gek of is het een vooropgezet spel van illusies? Lees snel verder en kom meer te weten over het nieuwe nummer: kM 123 over Illusie. 

Interviews

Het interview van Cornel Bierens met beeldend kunstenaar Serge Onnen geeft een introductie op illusie, het thema van deze kM en gaat in op Onnens belangstel­ling voor historische cinemato­ grafische technieken in relatie tot zijn werk. Zalán Szakács heeft grote interesse in fantasmagoria. Daphne Kramer beschrijft hoe de bezoeker als een tovenaar in het blauwe weerschijn van zijn licht­ installaties lijkt te zweven. Hans Op de Beeck toont ons construc­ties van de werkelijkheid. Edith Rijnja en Harald Schole bezoch­ten hem in zijn studio in Brussel.

Innovatieve technieken

Liselore Tissen bevraagt de 3D ­printtechniek. Zij onderzoekt het nut van een 3D­-kopie. Zien we het verschil tussen machinaal en handmatig? Thomas Trum ontwikkelt verfmachines en innovatieve technieken.

Illusie

Het verfijnde spel van perspec­tief en optische illusie beheerst Samuel van Hoogstraten opti­maal. Lux Buurman belicht het werk van deze zeventiende­- eeuwse schilder en meester van de trompe l’oeil.

Textiel en Keramiek

Stephanie Baechler stapt over de grenzen van materialen en disciplines heen. In het artikel van Monika Auch zien we Baechlers transitie van vormgeving naar kunst.

Papyrus

Of er nog echt papyrus wordt gepro­duceerd of dat het slechts om goedkoop bananenblad gaat, onderzocht Abla elBahrawy. Frank van der Ploeg dook in de geschiedenis van de papyrus.

Kunst in de Openbare Ruimte en andere rubrieken

Naast de terugkerende rubrie­ken ‘Kunst in de Openbare Ruimte’, met dit keer Sanne Brugginks opdracht voor Schip­hol en ‘Workshop’, over natuur­ verven in Noorwegen, aandacht voor Dutch Design Award­geno­mineerde Leo Maher. Moniek Spaans sprak hem. Zijn werk over gender draagt bij aan de discussie over vooroordelen.

Restauratie van kunst

In ‘De illusie van de retouche’ schrijft hoogleraar conservering en restauratie, Ella Hendriks, aan de hand van voorbeelden over het manipuleren van onze per­ceptie. Mogen sporen van ouder­dom of van de geschiedenis door retouches verdoezeld worden? Wie wil de waarheid onder ogen zien?

Abonneren? klik hier. Liever kM 123 over Illusie los bestellen? Dat kan voor € 9,95 via deze link

bijschrift

note

bijschrift