Druk enter om te zoeken

May 22 2024
Anna Boberg (1864-1935), "Northern Lights, Study from North-Norway", olieverf op doek, 97 x 75 cm (collectie Nationalmuseum, Oslo). 
Anna Boberg (1864-1935), "Northern Lights, Study from North-Norway", olieverf op doek, 97 x 75 cm (collectie Nationalmuseum, Oslo). 

Kleurexpert Monica Rotgans over blauwe pigmenten

De kleur blauw

Categorieën: Informatief, Kleur, kM 116, Kunsthistorisch, Materiaaltechnisch, Monica Rotgans, en Schilderen

Tags: Blauw

Blauwbekken, Blauwbaard, een blauwtje lopen, zelfs hemelsblauw roept niet direct warmte op, eerder afstand, en in het slechtste geval: kilte. In de koele en donkere variant is het een zinnebeeld van het leven- en zielloze. Dat is het wonderlijke bij blauw: het wordt benoemd als de koele kleur in ons beperkte systeem van de primaire kleuren terwijl het gloeiende ultramarijn tot de warmste kleuren op het palet hoort. Welke blauwe pigmenten hebben we eigenlijk tot onze beschikking?

Foto: Anna Boberg (1864-1935), Northern Lights, Study from North-Norway, olieverf op doek, 97 x 75 cm (collectie Nationalmuseum, Oslo).

> Neem een abonnement op kM

Lees dit artikel in kM 116 over de kleur blauw.

kM is een magazine met materiaaltechnische informatie over beeldende kunst en vormgeving.

Monica Rotgans

Monica Rotgans is beeldend kunstenaar en kleurexpert. Ze geeft workshops voor het optimaliseren van je kleur- en verfgebruik.