Druk enter om te zoeken

July 19 2024

Categorieën: Boekentips

Tags:

“Toen ik op de kunstacademie zat, las ik ergens dat in de Gouden Eeuw het ambacht van schilders getoetst werd door ze een hand te laten schilderen. Pas als je dat goed beheerste, mocht je toetreden tot het schildersgilde. Dit intrigeerde mij en ik begon aan mijn eigen ‘handenonderzoek’. Ik dacht: als ik een hand kan schilderen, dan kan ik alles. Als oefening schilderde ik elke dag met olieverf mijn eigen hand in dezelfde positie. Met schrijven ben ik links, maar schilderen kan ik met beide handen.

Gaandeweg ben ik de schilderijtjes van mijn handen gaan gebruiken om een verhaal te vertellen. Dan beschilder ik eerst mijn hand, snoer hem in met touw of plak er stickers op, dan bedenk ik een decor waar ik mijn hand in plaats en schilder hem vervolgens naar de waarneming op een paneeltje van linnen op karton, 18 bij 24 cm groot.

Soms maak ik verwijzingen naar de actualiteit en gebruik dan plaatjes uit kranten of tijdschriften als achtergrond.

Inmiddels bestaat de serie uit honderden geschilderde handen, die qua stijl en atmosfeer heel uiteenlopend zijn. Een selectie van ruim 300 schilderijtjes gebundeld in het boek ‘HAND’.

De meerwaarde van dit boek is dat de werkjes afgebeeld staan in combinaties met meerder op een pagina waardoor de handen met elkaar communiceren.

Combinaties zijn associatief en heb ik proberen samen te stellen als een gedicht wat soms rijmt, soms mooi is en soms irriteert. Iedereen kan er zijn eigen verhaal bij maken.” 

– Bas Peeperkorn

 

Wil je dit boek bestellen? Dat kan voor 37,50 euro. Ga naar de dichtstbijzijnde boekhandel, bestel via een webshop of mail naar: planetbas@hotmail.com & ontvang voor dezelfde prijs een gesigneerd exemplaar.