Druk enter om te zoeken

June 13 2024

Het werk van

Het werk van

Categorieën: Kunstenaars Maand

Tags:

Tijdens de Kunstenaars Maand lichten we bijzondere  werken uit, waaronder het werk van Emmy Bergsma. Ze vertelt aan kM hoe haar werk tot stand komt en welke materialen zij hiervoor gebruikt.

“Het startpunt voor mijn tekeningen en ander werk op papier zijn de eerste herinneringen die ik heb aan de beleving van de natuur. Hoe de sociale gemeenschap en mijn cultuur, daar een rol in heeft gespeeld. Nieuwe plaatsen zie ik in relatie met het basale landschap uit mijn jeugd. De tijd, de geest van de plek en de mystiek in de botanische natuur zijn een belangrijke thema’s in mijn tekeningen en andere werken op papier.

Ik werk meestal op papier waarvan de kwaliteit is gewaarborgd, zoals het aquarelpapier van Saunders and Waterford of het sterke Canson C ‘a’ grain, maar ik heb ook papier dat ik in warenhuizen op mijn reizen in Budapest of Ambon heb gevonden, en waarvan ik de kwaliteit pas leer kennen als ik het een tijdje heb.

Extra Soft Pitt Siberisch krijt van Faber Castell was liefde op het eerste gezicht. Het diepzwarte, en de diverse mogelijkheden voor lijnvoering die dit krijtje me bood was een openbaring. Het is ook een moeilijk tekenmateriaal, als je er te veel in veegt wordt het mat en levenloos, en gummen is lastig: het vraagt veel kracht. En fixeren is bijna niet mogelijk.

Ik meng het vaak met Pruisisch Blauw pastelkrijt van Schmincke. Dan ontstaat er een fluwelige oppervlakte, die bijna uitnodigt om het aan te raken. Het zwart in mijn werk wordt nóg zwarter met Black 3.0 van Culture Hustle, en als ik de andere kant op wil in het zwarte spectrum, dan gebruik ik ook vaak gewoon houtskool, dat is voor mij het beste materiaal om vele grijstonen te krijgen. Kleur maak ik met pastel of de briljante kleuren van de inkt van Rohrer and Klingner of gewoon potlood, van Faber Castell.”

Wil je meer zien van Emmy Bergsma haar werk? Klik hier voor haar website. Volg Emmy Bergsma ook op Instagram en Facebook.