Druk enter om te zoeken

June 13 2024
SONY DSC

Slippery when wet XII

Slippery when wet XII

Categorieën: Kunstenaars Maand

Tags:

Tijdens de Kunstenaars Maand lichten we bijzonder werk uit, waaronder het werk van Kira Fröse: Slippery when whet XII. 

Materialiteit fascineert mij. Het is voor mij een uitdaging om met zo veel mogelijk verschillende materialen, dezelfde soort vloeibaarheid te creëren, ondanks de verschillende eigenschappen van elk materiaal en de werkwijze die ervoor toegepast moet worden.

Hoe kan ik de grenzen opzoeken bij het gebruik van materialen zodat het vragen oproept bij de kijker?

“Is het echt wat ik denk te zien of is het een heel ander materiaal? Zo maak ik bijvoorbeeld hele strakke en gladde vormen van een nogal poreus materiaal.”

De serie ‚slippery when wet‘ bestaat uit een gevonden voorwerp (badkamer tegel) en een organische vorm van gips. Om de gips glad en strak te krijgen zit er een heel tijdsintensief proces van gieten, vormen, vullen, raspen, schuren, plamuren, lakken, en polijsten achter.

26 x 15 x 8 cm, Keramische tegel, gips, plamuur, spuit verf, 2022

De Gips wordt eerst gegoten in een condoom en op de plek gehouden, soms bestaat een werk uit meerdere stukken en moet aan elkaar vast gemaakt worden. De juiste rondingen moeten er ook nog in, soms moet er weer materiaal bij, soms moet het er weer van af.

De vorm moet precies passen op het haakje of in het zeepbakje van de tegel en het moet een logische beweging maken. Staat de basisvorm van het werk begint het eindeloze proces van gaten vullen en schuren en weer vullen en weer schuren. Zo lang tot er geen gaten meer in het gips te zien zijn. Dan komt er een primer overheen en een laag spuit verf.

Nadat de spuit verf goed door gedroogd is wordt het werk meestal nog gepolijst om het een satijn-achtige glans te geven.

Wil je contact opnemen met Kira Fröse? Klik dan hier.