Druk enter om te zoeken

July 19 2024

Re-Fashion en Re-Pharmacy

Re-Fashion en Re-Pharmacy

Categorieën: Kunstenaars Maand

Tags:

Tijdens de Kunstenaars Maand lichten we bijzondere  werkstukken uit, waaronder het werk van Jessica van Deursen . Zij vertelt kM over hoe haar bijzondere werk tot stand komt en welke materialen ze gebruikt.

“Sinds de lockdowns ben ik nog dieper in het thema duurzaamheid gedoken. Want toen ik als performance kunstenaar de buitenwereld nog maar amper in kon trekken, besloot ik te bekijken hoe we als individu op het beperkte oppervlakte meter van ons lichaam, toch bij kunnen dragen aan de duurzaamheidstransitie.

Ik besloot om alles wat mijn lichaam nodig had om in leven te blijven, radicaal te verduurzamen. Vegan eten, uitvinden hoe ik zo duurzaam mogelijk in mijn haar/lichaamsverzorging-, kleding en medicijnen kan voorzien. Voor die laatste twee vragen, ging ik een jaar lang een performance-uitdaging aan: ik ontwikkelde mijn eigen medicijnen van kruiden die ik binnen een straal van 1 kilometer rondom mijn huis vond (Re-Pharmacy).

Ik droeg een jaar lang voor Re-Fashion een hyper duurzame en minimalistische kledingset.

Helemaal plantaardig: de overall uit de kledingset is gemaakt van hennep. Super weerbarstig. Die stof moest uit Duitsland komen en kostte €65 per meter. Dat komt omdat het traditionele ambacht die komt kijken bij het maken van deze stoffen, nauwelijks nog bestaat. Het linnen van mijn blouse komt uit Enschede. De stad die ooit floreerde dankzij diens textielambachten. Ik dwing mezelf met dit soort projecten om research te doen naar materiaal, technieken en vergeten kennis. Keer op keer kom ik tot de conclusie dat wij nog niet zo lang geleden in de geschiedenis, zo veel meer zelfredzaam en duurzaam leefden. Die kennis over materiaal maak ik zichtbaar in een – letterlijk – modern jasje.”

 Jessica deelt haar research via haar blog.