Druk enter om te zoeken

June 13 2024

Swing, swung, swung en Kantelen

Swing, swung, swung en Kantelen

Categorieën: Kunstenaars Maand

Tags:

Swing, swung, swung, 2020, Anningahof, NL RVS, betonplex 400 x 300 x 250 cm

Tijdens de Kunstenaars Maand lichten we bijzondere  werkstukken uit, waaronder het werk van Maze de Boer: Swing, swung, swung en Kantelen. 

Maze Boer is geboren in Amsterdam (1976). Hij heeft gestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie en de
Rijksakademie van beeldende kunsten/Dutch Ministry of Education, Culture and Science.

Swing, swung, swung

In de tijd van COVID-19 waarin we in onze bewegingsvrijheid worden beperkt, lijkt de tijd stil te staan. Schoolpleinen en speeltuinen waren leeg en schommels hingen roerloos in de wind. Swing, Swung, Swung is een schommel die bevroren is tussen verleden, heden en toekomst. Toen de wereld door het uitbreken van het Corona virus op slot ging, bleef deze schommel even hangen op het moment dat het sociale leven stil stond.

Kantelen, 2019, André Voltenlaan, Leidsche Rijn, Utrecht, NL Terrazzo 2400 x 610 x 90 cm & 1800 x 660 x 40 cm

Kantelen

Kasteel Grouwaart is het kasteel dat aan het einde van de André Voltenlaan heeft gestaan en waarschijnlijk rond 1700 (deels) is verdwenen. Er zijn geen tekeningen van het kasteel waardoor je er alleen over kunt fantaseren als je over de contouren loopt die als een voetafdruk zijn achtergebleven. Leidsche Rijn zal de komende jaren uitgroeien tot ‘een nieuwe stad’ ten westen van Utrecht. De fraaie en sobere architectuur kenmerkt zich door rechte lijnen. Ruime huizen met strakke horizontale dakranden hebben de uitstraling van een moderne wijk aan de André Voltenlaan.

André Volten is een nederlandse kunstenaar die vooral bekend is om zijn geometrische sculpturen die gemaakt zijn uit materialen als natuursteen, rvs, staal en Terrazzo. De André Voltenlaan bevat veel gras en (kleine) bomen waartussen in de zomer stoelen en tafels staan om van de gezamenlijke ruimte te genieten in de zon.

Kantelen speelt met de fantasie over de kantelen op Kasteel Grouwaart. Daarnaast maakt het ook een knipoog naar het kantellen dat de silhouetten van de huizen doen met hun schaduw in het gras. Kantelen is een speels silhouet van een tradionele trapgevel en een klokgevel die in de binnenstad van Utrecht zo kenmerkend zijn. Het relief van kantelen nodigt uit om spelenderwijs de vorm te volgen of om lekker op te gaan zitten of liggen in de zon.

Het materiaal en de basale vormtaal doet denken aan de werken van André Volten maar heeft ook alle ingrediënten in zich die in werken van Maze de Boer ook terug te vinden zijn.

Materiaal

Als beeldend kunstenaar en scenograaf werk ik graag samen met vakmensen die de taal van het desbetreffende materiaal kennen en in details het verschil kunnen maken.

Materiaal is nooit ondergeschikt geweest aan het concept al lijkt het soms zo.

Houtsoort, metaallegering, steeneigenschappen, verfsamenstelling en alle gekozen verbindingstechnieken geven het kunstwerk de unieke eigenschappen die ogenschijnlijk toevallig samenkomen. Daarom laat ik mij inspireren door het materiaal dat ik gebruik in mijn werk.

Wil je meer zien van Maze de Boer zijn werk? Klik dan hier