Druk enter om te zoeken

June 13 2024

Categorieën: Kunstenaars Maand

Tags:

“Fucales” betekent Kelp; wat een zeewier is. Formaat 100 x 152 cm

Tijdens de Kunstenaars Maand lichten we bijzondere  werkstukken uit, waaronder het werk van Saskia Griepink. Zij vertelt kM over hoe haar bijzondere werk tot stand komt en welke materialen ze gebruikt.

Voor haar werk gebruikt Saskia papier: een rol van circa 200 grams wit achtergrondpapier voor fotografie. Dit zijn grote rollen papier waar ze stukken vanaf kan knippen tot flinke formaten.

Ik werk niet graag op standaard formaten.

Het papier plakt ze met papiertape op de wand of op een plank, waardoor er een kader ontstaat. Daarna prepareert Saskia het papier met pastel grondering van Schminke. Dit geeft een fijne korrelige structuur waar je heerlijk met krijt op kan werken. De grondering wordt gemengd met wat water en met acrylverf in een kleur die niet egaal is, er ontstaat zo een ondergrond waar meerdere kleuren door elkaar heen of naast elkaar staan. Hierdoor krijgt de tekening een ruimtelijk effect. “Ik gebruik voor de eerste lagen Panpastel. Deze gekleurde lagen worden opgebracht met sponsjes of make up borsteltjes.”

Daarna begint de tekening met pastel potloden, waarna Saskia kleur aanbrengt met Schminke- of Sennelier pastelkrijt, houtskool en/of Siberisch krijt. Schmincke Pastelkrijt heeft intense en prachtige kleuren maar het krijt breekt snel of valt als poeder uit elkaar. In de eerste lagen wordt veel getekend en geveegd met de vingers. “Wit oliekrijt vind ik ook mooi in de tekening omdat het een effect van afstoting geeft en er spannende onverwachte structuren kunnen ontstaan. Naarmate de tekening vordert veeg ik minder en op het laatst helemaal niet meer. Na afloop wordt het werk vernist met Schmincke pastelfixatief.”

Meer zien van Saskia haar werk? Bekijk haar website