Druk enter om te zoeken

July 18 2024

Categorieën: Kunstenaars Maand

Tags:

Jump, 2022

 

Tijdens de Kunstenaars Maand lichten we verschillende indrukwekkende werken uit, waaronder het werk van Scarlett Hooft Graafland. Zij vertelt kM hoe haar werk tot stand is gekomen en welk materiaal ze hiervoor heeft gebruikt.

“Jump is een geënsceneerde foto gemaakt in Cappadocië, in midden Turkije. Ik reisde naar die plek vanwege het surreële tufsteenlandschap van grillige rotsen en het weidse uitzicht wat een enorm gevoel van ruimte en vrijheid oproept. Het creëren van absurdistische situaties in dat landschap verwijst naar die vrijheid.

In mijn werk ben ik altijd op zoek naar de contrasten tussen mens versus natuur.

In dit werk zweeft een Turkse danseres hoog boven de bergen, en overstijgt zo het allerdaagse. Het is gemaakt met behulp van een grote trampoline die net buiten beeld staat.

De foto heb ik gemaakt met een medium formaat camera, een Mamiya 7.2, met Kodak Portra 160 film. Ik houd ervan om nog analoog te fotograferen, ik vind de kleuren dieper en ook vind ik het prettig dat ik heel gericht moet werken.  Doordat ik niet te veel beelden kan schieten heb ik een ander soort concentratie dan als ik digitaal foto’s maak. Ook vind ik het mooi direct van het negatief te drukken, zonder digitale manipulatie. De afgelopen achttien jaar heb ik altijd met dezelfde camera gewerkt, het is een paar keer gerepareerd geweest en werkt nog steeds erg goed! Enorm jammer dat deze camera’s nu niet meer gemaakt worden, daar gaat echt een grote ambacht aan verloren.” – Scarlett Hooft Graafland

Meer zien van Scarlett haar werk? Bekijk haar website.